Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2011

Σε απόγνωση χιλιάδες ασφαλισμένοι

Σοβαρές δυσκολίες παρατηρήθηκαν κατά την πρώτη ημέρα εφαρμογής του νέου συστήματος που επιτρέπει σε ασφαλισμένους του ΙΚΑ, να μπορούν να εξυπηρετούνται από τους συμβεβλημένους γιατρούς με το ταμείο του Δημοσίου και τον Οργανισμό Ελευθέρων Επαγγελματιών.
Η μη επικαιροποίηση των καταλόγων με τα ονόματα και τα στοιχεία επαφής της λίστας των γιατρών που ήταν το βασικότερο πρόβλημα καθώς δεν ήταν λίγες οι περιπτώσεις που οι διευθύνσεις της λίστας οδηγούσαν σε γιατρούς - φαντάσματα.

Σε απόγνωση χιλιάδες ασφαλισμένοι
Επιπλέον πολλά φαρμακεία αρνήθηκαν να χορηγήσουν τα φάρμακα σε ασφαλισμένους, ενώ η προειδοποίηση του Ιατρικού Σύλλογου Αθηνών ότι θα επιβάλλει πειθαρχικές κυρώσεις σε όσα μέλη δεχθούν για εξέταση και συνταγογράφηση ασφαλισμένους του Ιδρύματος, λειτούργησε σε πολλές περιπτώσεις αποτρεπτικά.
Από το πρωί, ουρές σχηματίστηκαν σε πολλά κεντρικά ιατρεία του ΙΚΑ στην Αττική, όπου οι ασφαλισμένοι συνέρρεαν για προγραμματισμένα ραντεβού, πολλά από τα οποία ακυρώθηκαν εξαιτίας της απεργίας των γιατρών. Οι ασφαλισμένοι έπρεπε έτσι να ενημερωθούν από τις λίστες που είναι αναρτημένες έξω από τα ιατρεία, για τους συμβεβλημένους με το ταμείο του Δημοσίου και των Ελεύθερων Επαγγελματιών, γιατρούς.  
Το υπουργείο Υγείας εξέδωσε εγκύκλιο για την ενημέρωση των ασφαλισμένων, των γιατρών του ΟΠΑΔ και του ΟΑΕΕ και των φαρμακοποιών. Δείτε αναλυτικά τις οδηγίες πατώντας εδώ
Κύκλοι του υπουργείου Υγείας εκφράζουν την εκτίμηση ότι στα μέσα της εβδομάδας τα όποια προβλήματα με τα ραντεβού των ασφαλισμένων του ΙΚΑ θα έχουν εξομαλυνθεί.
Συνταγογραφούν στο υπό κατάληψη Υπουργείο
Την ίδια ώρα, οι απεργοί γιατροί του ΙΚΑ συνταγογραφούσαν φάρμακα σε ασφαλισμένους στο υπό κατάληψη ισόγειο του Υπουργείου Υγείας.
Οι γιατροί του ΙΚΑ, συνεχίζουν έως την Παρασκευή την αποχή από τα καθήκοντά τους, ενώ έως και την Πέμπτη απεργούν οι νοσοκομειακοί γιατροί Αθήνας - Πειραιά. Οι Ιατρικοί Σύλλογοι Αθήνας και Πειραιά οι ιδιώτες γιατροί στο λεκανοπέδιο καλούνται να κρατήσουν κλειστά τα ιατρεία τους από σήμερα έως και την Τετάρτη.
Οι φαρμακοποιοί, ωστόσο, δεν θεωρούν νόμιμες τις συνταγές που συνταγογραφούν οι γιατροί οι οποίοι πραγματοποιούν κατάληψη στο υπουργείο Υγείας. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Πειραιά Κώστα Κούβαρη, οι συνταγές αυτές δεν καλύπτουν τον φαρμακοποιό και αύριο ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Πειραιά θα συνεδριάσει για το συγκεκριμένο θέμα.

Το μεσημέρι έφτασε στους φαρμακοποιούς εγκύκλιος του υπουργείου Υγείας για την εκτέλεση των συνταγών γιατρών του ΟΠΑΔ ή του ΟΑΕΕ που αφορούν ασφαλισμένους του ΙΚΑ.

Από την περασμένη Δευτέρα που ξεκίνησε η απεργία των γιατρών του ΙΚΑ μέχρι την Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου που θα λήξει, εκτιμάται ότι θα έχουν ακυρωθεί πάνω από 500.000 ραντεβού.

Το υπουργείο Υγείας εκτιμά ότι οι γιατροί του ΟΠΑΔ και του ΟΑΕΕ, παρά τις απειλές για πειθαρχικές κυρώσεις που δέχονται από τους Ιατρικούς Συλλόγους για να μην εξυπηρετούν ασφαλισμένους του ΙΚΑ, θα ενταχθούν στην πλειοψηφία τους στο νέο σύστημα που προετοιμάζει το έδαφος για τη λειτουργία του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΠΥ).

Κύκλοι του υπουργείου εκτιμούν επίσης ότι αυτό που ενοχλεί τους γιατρούς είναι το μοίρασμα της πίτας. Τα 5,5 εκατομμύρια ασφαλισμένων του ΙΚΑ δε θα πηγαίνουν μόνο στους 7.000 γιατρούς του ΙΚΑ, αλλά σε 20.000. Επίσης, οι γιατροί δεν θα έχουν πια τα συνταγολόγια τα οποία περνούν στα χέρια των ασφαλισμένων, όπως συμβαίνει με όλα τα Ταμεία.
Κλειστά και τα φαρμακεία
Στις κινητοποιήσεις τους εμμένουν και οι φαρμακοποιοί, οι οποίοι αποφάσισαν χθες να επεκτείνουν την απεργία τους σε όλη τη χώρα μέχρι και την Τετάρτη, ενώ στον Πειραιά έως την Πέμπτη.
Και η γρίπη σε έξαρση
Με αφορμή την έξαρσης της γρίπης, το υπουργείο Υγείας, ανακοίνωσε ότι όσοι έχουν συνταγή γιατρού για αντιικά φάρμακα κατά της γρίπης, μπορούν να τα προμηθεύονται δωρεάν από τα νοσοκομεία. Οι ασφαλισμένοι μπορούν να βρίσκουν τα ονόματα γιατρών επιφυλακής στην ηλεκτρονική διεύθυνση ika.gr και από την Τρίτη, στον τηλεφωνικό αριθμό 184.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου