Κυριακή 13 Ιουνίου 2010

53% των πολιτών λέει “ναι” σε πρόωρες εκλογές


Την έντονη δυσαρέσκεια των πολιτών, που στην πλειοψηφία τους θεωρούν ότι η χώρα βρίσκεται σε λάθος κατεύθυνση και πως η κατάσταση της οικονομίας θα χειροτερεύσει το επόμενο διάστημα αποτύπωσε το Βαρόμετρο του Ιουνίου της Public Issue, που έγινε για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ και της Καθημερινής. Το χειρότερο όμως για την κυβέρνηση είναι πως 53% των πολιτών πιστεύει πως θα γίνουν πρόωρες εκλογές, ενώ μόνο το 34% πιστεύει ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία.

Πιο συγκεκριμένα, το 72% των πολιτών θεωρεί πως η χώρα βρίσκεται σε λάθος κατεύθυνση, 84% δεν είναι ικανοποιημένοι από τη λειτουργία της Δημοκρατίας, 81% νομίζει πως οι κοινωνικές συγκρούσεις θα είναι αρκετές, ενώ 69% λέει ότι η κατάσταση της οικονομίας θα χειροτερεύσει το επόμενο διάστημα. Το 66% του εκλογικού σώματος βρίσκει πως ούτε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ούτε μια ενδεχόμενη της ΝΔ είναι η καλύτερη για τη χώρα.
Μόλις το 18% δηλώνει ικανοποίηση από τη λειτουργία της κυβέρνησης και μόλις 9% από τη λειτουργία της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ο Γιώργος Παπανδρέου συνεχίζει να θεωρείται ο καταλληλότερος για πρωθυπουργός με ποσοστό 41% αλλά σε απόσταση αναπνοής ακολουθεί ο "κανένας" με 40% κι έπεται κατά πολύ ο Αντώνης Σαμαράς με 18% (η δημοτικότητά του παρουσίασε μία μικρή ανάκαμψη τον Ιούνιο, ενώ σε γενικές γραμμές οι δημοτικότητες των πολιτικών αρχηγών παρέμειναν σταθερές).
Οι πολίτες φαίνεται πως στρέφονται απέναντι στις αυτοδύναμες κυβερνήσεις καθώς το 35% προτιμά πλέον κυβερνήσεις συνεργασίας, μόλις το 20% αυτοδύναμες ενώ το 17% προτείνει τη σύσταση οικουμενικής, ενώ ένα 8% επιθυμεί την ανάδειξη νέων κομμάτων.
Στον "πιο σημαντικό δείκτη του Βαρόμετρου" όπως τον χαρακτήρισε ο διευθυντής της public issue, Γιάννης Μαυρής, η "αποχή και αντικομματική ψήφος αποδοκιμασίας" όπως τον ονόμασαν φτάνει το 34,5% με συνεχή άνοδο στους τελευταίους μήνες με αποτέλεσμα να μιλάμε για συμμετοχή σε ενδεχόμενες εκλογές επιπέδου ευρωεκλογών 2009! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου