Σάββατο 5 Ιουνίου 2010



Ρήγματα στο ΠΑΣΟΚ προκαλεί το ασφαλιστικό, καθώς δημιουργείται ισχυρό κύμα αντίδρασης στο ενδεχόμενο το προωθούμενο νομοσχέδιο να διαμορφωθεί με βάση τις επιταγές της «τρόικας». 



Πελέ: ίσως ο κορυφαίος όλων
Οι Βραζιλιάνοι τον αποκάλεσαν «βασιλιά», ενώ πολλοί εκτός Βραζιλίας τον λένε «μαύρο διαμάντι», αν και αυτό το «παρατσούκλι» είχε δοθεί στον συμπατριώτη του Λεονίντας. Το αν ήταν αδαμάντινος χαρακτήρας, αμφισβητείται. Αυτό που ουδείς τολμά να του αμφισβητήσει είναι η τεράστια ποδοσφαιρική του αξία. Πολλοί τον θεωρούν κορυφαίο όλων των εποχών. Και γι’ αυτό έχει ξεσπάσει διαμάχη με τους υποστηρικτές του Μαραντόνα, αν και υπάρχουν κι εκείνοι που υποστηρίζουν πως ανώτερος ήταν ο Ντι Στέφανο. Το βέβαιο είναι ότι ο Εντσον Αράντες ντο Νασιμέντο, πολύ απλά ο Πελέ, χάρισε στους φιλάθλους μαγικές, αξέχαστες στιγμές και στους Βραζιλιάνους άφατη χαρά και ευφορία με τα επιτεύγματά του στα παγκόσμια κύπελλα. Ποιος θα ξεχάσει την εκπληκτική του προσποίηση στον ατυχή τερματοφύλακα της Ουρουγουάης, τον σπουδαίο Λαντισλάο Μασούρκιεβιτς, που δεν κατάλαβε πώς πέρασαν η μπάλα και ο Πελέ;





Υπουργοί Οικονομικών και τραπεζίτες υπογράμμισαν την ανάγκη της διεθνούς συνεργασίας

 

Στη Λιβύη ο Γ. Παπανδρέου
Θα επισκεφτεί ακόμα τον Ιούνιο τη Βιέννη, τις Βρυξέλλες, τη Νέα Υόρκη και την Κωνσταντινούπολη

Εκτός Ελλάδος, θα βρίσκεται τις περισσότερες ημέρες του Ιουνίου ο Πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου, αφού έχει προγραμματίσει διάφορα ταξίδια και με την ιδιότητα του Προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς. Συγκεκριμένα

Στη Λιβύη, όπου αναμένεται να συναντηθεί και με τον συνταγματάρχη Μανουάρ Καντάφι, θα βρεθεί την Τρίτη το απόγευμα ο Πρωθυπουργός. Επισήμως η επίσκεψη του Πρωθυπουργού στη Λιβύη αποτελεί ανταπόδοση της επίσκεψης του Λίβυου πρωθυπουργού στην Αθήνα Al - Baghdadi Ali Al- Mahmydi τον περασμένο μήνα αλλά πληροφορίες του «Βήματος» αναφέρουν ότι ο κ. Παπανδρέου θα συζητήσει την πιθανότητα επενδύσεων από την Λιβύη στην χώρα μας. Συγκεκριμένα η Λίβυοι ενδιαφέρονται για την ανάπτυξη συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών σε τομείς όπως είναι η ενέργεια, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, επενδύσεις στον κατασκευαστικό τομέα, αγορά ακινήτων αλλά και για την ανάπτυξη τερματικού σταθμού υγροποιημένου αερίου. Η Αθήνα ενδιαφέρεται και για την καταβολή αποζημιώσεων στις ελληνικές κατασκευαστικές εταιρείες οι οποίες έχουν πραγματοποιήσει σημαντικά αναπτυξιακά έργα στην Λιβύη αλλά δεν καταβλήθηκαν τα χρήματα εξαιτίας των πολιτικών αλλαγών στην χώρα. Ο πρωθυπουργός της Λιβύης είχε επισημάνει κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στην Αθήνα ότι η χώρα του «διανύει μια μεγάλη αναπτυξιακή φάση και υπάρχουν 200 δισεκατομμύρια δολάρια τα οποία θα διατεθούν για την ανάπτυξη της χώρας».


Τέλος εποχής για έναν πρωταθλητή

Το δράμα του αργεντινού ποδοσφαιριστή του Ολυμπιακού Λουτσιάνο Γκαλέτι, ο οποίος μάλλον δεν θα αποφύγει την αιμοκάθαρση

Στις 14 Ιανουαρίου του 2010, δύο ημέρες μετά την επείγουσα εισαγωγή του Λουτσιάνο Γκαλέτι στο νοσοκομείο με πρόβλημα στα νεφρά, «Το Βήμα» έγραφε ότι «οι πιθανότητες για να ξαναπαίξει ποδόσφαιρο δεν είναι με το μέρος του» ενώ χαρακτήριζε τις ελπίδες για να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα με φαρμακευτική αγωγή «αμυδρές». Πέντε μήνες αργότερα ήλθε η οριστική (δυστυχώς) επιβεβαίωση του δημοσιεύματος. Ο 30χρονος αργεντινός ποδοσφαιρι- στής, από τις κολόνες της επιτυχημένης πορείας του Ολυμπιακού τα προηγούμενα χρόνια, άκουσε από τα χείλη των γιατρών κκ. Σταβιανουδάκη (νεφρολόγος) και Δούκα (παθολόγος) και των μελών του ιατρικού τιμ των Ερυθρολεύκων ότι η καριέρα του στα ποδοσφαιρικά γήπεδα έκλεισε τον περασμένο Ιανουάριο, βάζοντας τέλος στις όποιες ελπίδες είχε ο ίδιος ότι θα μπορούσε να συνεχίσει να παίζει μπάλα σε επίπεδο πρωταθλητισμού.
Πριν από λίγες ημέρες ο Γκαλέτι δήλωνε ότι θα επιστρέψει σε έναν μήνα στα γήπεδα. «Θα γίνω εντελώς καλά και θα το θυμάμαι σαν ένα κακό όνειρο που πέρασε» έλεγε ο πεισματάρης Αργεντινός, αλλά οι ελπίδες του διαψεύστηκαν. Το πρόβλημα της σοβαρής νεφρικής ανεπάρκειας που αντιμετωπίζει ο 30χρονος δεξιός μεσοεπιθετικός τον υποχρεώνει να πει πρόωρο «αντίο» στον Ολυμπιακό με τον οποίο είχε συμβόλαιο ως το 2011, αλλά και στο ποδόσφαιρο.
Ο ίδιος πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, δέχθηκε με γενναιότητα το «κακό μαντάτο» από τους γιατρούς οι οποίοι του επισήμαναν μάλιστα να πράξει όπως ο πρώην συμπαίκτης του Σέρβος Ντάρκο Κοβάτσεβιτς ο οποίος είχε ανακοινώσει δημοσίως την αποχώρησή του για λόγους υγείας (καρδιολογικό πρόβλημα). Ο Γκαλέτι καλείται πλέον να δώσει τη μάχη για την υγεία του καθώς η νεφρική ανεπάρκεια που αντιμετωπίζει είναι βαριάς μορφής.

Η περιπέτεια του Γκαλέτι με την υγεία του ξεκίνησε το 1999 όταν αγωνιζόταν στην Ιταλία. Τότε είχε υποβληθεί σε βιοψία νεφρού, η οποία είχε δείξει ότι υπάρχει νέκρωση κατά 80% των αγγειωδών σπειραμάτων του νεφρού τα οποία είναι οι μονάδες διήθησης του νεφρού. Η πάθηση προσβάλλει συνήθως και τους δύο νεφρούς και ήταν αποτέλεσμα επιπλοκής που είχε προκαλέσει στα νεφρά μια στρεπτοκοκκική αμυγδαλίτιδα την οποία είχε περάσει ο 19χρονος τότε Λουτσιάνο. Το πρόβλημα τότε είχε αντιμετωπισθεί με φαρμακευτική αγωγή και ο ταλαντούχος Αργεντινός συνέχισε την καριέρα του.
Στις αρχές του περασμένου Ιανουαρίου όμως ο Γκαλέτι παρουσίασε νέα υποτροπή της σπειραματονεφρίτιδας την οποία οι θεράποντες γιατροί του προσπάθησαν να αντιμετωπίσουν με θεραπευτική αγωγή. Στον παίκτη του Ολυμπιακού χορηγήθηκε κορτιζόνη στην οποία (ευτυχώς) ανταποκρίθηκε ο οργανισμός του, με αποτέλεσμα να γλιτώσει προς το παρόν από τη διαδικασία του τεχνητού νεφρού και της αιμοκάθαρσης.
Δ υστυχώς όμως για τον Αργεντινό, του οποίου τα νεφρά δουλεύουν μόνο στο 30%, οι ιατρικές εκτιμήσεις θεωρούν ότι τελικά δεν θα αποφύγει στο μέλλον την αιμοκάθαρση. Το χειρότερο για τον Γκαλέτι θα ήταν να προχωρήσει σε μεταμόσχευση νεφρού στην οποία υποχρεώνεται να υποβληθεί ο νεφροπαθής όταν η λειτουργία των νεφρών του πέσει κάτω από το 15%. Σε ορισμένες περιπτώσεις, με πιο γνωστή αυτή του κροάτη επιθετικού Ιβάν Κλάσνιτς, η μεταμόσχευση είναι τόσο επιτυχημένη που επιτρέπει στον αθλητή να επιστρέψει στις αγωνιστικές υποχρεώσεις του. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις στις οποίες η νεφρική ανεπάρκεια προκαλεί επιπλοκές στο καρδιοαγγειακό σύστημα, γεγονός που καθιστά πολύ δύσκολη, αν όχι απαγορευτική, τη διαδικασία της μεταμόσχευσης.

Δηλώνει συλλέκτης

Σε μίνι οπλοστάσιο είχε μετατρέψει το σπίτι του 67χρονος αγρότης

 Ένα μικρό οπλοστάσιο είχε στην κατοχή του 67χρονος συνταξιούχος αγρότης στη Στιμάγκα Κορινθίας. 
Ο αγρότης συνελήφθη το πρωί της Παρασκευής και κατά την διάρκεια έρευνας που έγινε στην οικία του βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: Ένα πολεμικό τουφέκι αραβίδα κατασκευής ΗΠΑ, ένα ιταλικό πολεμικό τουφέκι με ξιφολόγχη, τρία κυνηγετικά όπλα, μια καραμπίνα, ένα πιστόλι των 6,35 χιλιοστών, ένα περίστροφο, τρεις ξιφολόγχες, δυο πτυσσόμενα στιλέτα, περισσότερα από 75 φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων, μία σιδερογροθιά, καθώς επίσης και πέντε νομίσματα αρχαϊκής εποχής.
Σύμφωνα με αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. τα όπλα, τα οποία κατείχε παράνομα ο αγρότης, ήταν παλιά αλλά πολύ καλά συντηρημένα.
Ο συλληφθείς το πρωί του Σαββάτου οδηγείται στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Κορίνθου. Ο ίδιος δηλώνει συλλέκτης.


Από τα πρώτα στοιχεία

Πανελλαδικές
Πτώση βάσεων και αύξηση εισακτέων

Τέσσερα είναι τα χαρακτηριστικά των φετινών Πανελλαδικών Εξετάσεων: θα εισαχθεί ο μεγαλύτερος αριθμός υποψηφίων της τελευταίας πενταετίας, θα έχουμε πτωτική πορεία των βάσεων εισαγωγής, θα προκληθεί χάσμα περίπου 15.000 μορίων ανάμεσα στις βάσεις της πρώτης και της τελευταίας σχολής και θα καταγραφεί αύξηση των υποψηφίων που επιλέγουν σχολές που βρίσκονται κοντά στον τόπο μόνιμης κατοικίας τους.
Σύμφωνα με Τα Νέα Σαββατοκύριακο, καθώς προχωρεί με ταχείς ρυθμούς η διόρθωση των γραπτών στα βαθμολογικά κέντρα της χώρας (υπολογίζεται ότι μέχρι τα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας θα έχει ολοκληρωθεί) αρχίζουν να διαγράφονται οι πρώτες τάσεις στις επιδόσεις των υποψηφίων, οι οποίες δείχνουν ότι και φέτος θα είναι έντονος ο ανταγωνισμός για μια θέση στις περιζήτητες και υψηλόβαθμες σχολές.
Ιατρικές, Πολιτικών Μηχανικών, Μηχανικών Η/Υ, Νομικές και Παιδαγωγικά, καθώς και οι ναυαρχίδες των Οικονομικών Τμημάτων του 5ου Επιστημονικού Πεδίου (Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής και Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας) θα έχουν και φέτος ιδιαίτερα υψηλές βάσεις εισαγωγής, παρότι μέχρι στιγμής τα βαθμολογικά στοιχεία δείχνουν ότι θα παρουσιαστεί αλλού ανεπαίσθητη και αλλού ορατή πτώση.
Πάνω από 18.000 μόρια Μάχη θα δοθεί για τις περίπου 1.900 θέσεις εισακτέων στα προαναφερόμενα τμήματα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, τις οποίες αναμένεται να διεκδικήσουν 9.000- 10.000 υψηλόβαθμοι υποψήφιοι. Συνολικά, φέτος αναμένεται ότι για την εισαγωγή σε περίπου 40 πανεπιστημιακά τμήματα (εκτός των τμημάτων που περιλαμβάνουν ειδικό μάθημα) και στα στρατιωτικά- αστυνομικά τμήματα θα απαιτούνται περισσότερα από 18.000 μόρια.
Παράλληλα σε 90- 100 τμήματα των ΤΕΙ, των εκκλησιαστικών ακαδημιών και των πανεπιστημίων φέτος οι βάσεις θα είναι χαμηλότερες από 10.000, ενώ η χαμηλότερη βάση αναμένεται να μην υπερβαίνει τα 4.500 μόρια (πιθανόν κάποιο τμήμα Ζωικής ή Φυτικής Παραγωγής).
Μεγάλο χάσμα μορίων θα προκληθεί ανάμεσα στις βάσεις εισαγωγής στα τμήματα ΑΕΙ- ΤΕΙ εφόσον αναμένεται ότι η χαμηλότερη θα απέχει από την υψηλότερη (σίγουρα στην Ιατρική Αθηνών) κοντά στα 15.000 μόρια.
Οι φετινές βαθμολογίες
Από τα πρώτα βαθμολογικά στοιχεία που υπάρχουν διαθέσιμα, αλλά και τις γενικότερες εκτιμήσεις των βαθμολογητών, φαίνεται ότι φέτος θα έχουμε κάμψη του αριθμού των αριστούχων, οι οποίοι αναμένεται να είναι λιγότεροι από 10.000. Ωστόσο, όσον αφορά τον αριθμό των υποψηφίων που έγραψαν κάτω από τη βάση, τα βαθμολογικά στοιχεία μέχρι τώρα δεν αφήνουν πολλές ελπίδες για μείωση.
Οι μικρότερες επιδόσεις στα Μαθηματικά και τη Φυσική Κατεύθυνσης, τα δύο μαθήματα αυξημένης βαρύτητας στα 2ο και 4ο Επιστημονικά Πεδία, θα δώσουν τον τόνο στην πτώση των βάσεων εισαγωγής στα περισσότερα τμήματα ΑΕΙ και ΤΕΙ των δύο Πεδίων, βεβαίως και στα περιζήτητα τμήματα Πολιτικών Μηχανικών, Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Η/Υ, Μηχανολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ και της Θεσσαλονίκης τα οποία παράλληλα αποτελούν και τα πιο υψηλόβαθμα τμήματα του 4ου Πεδίου. Ακόμη δεν είναι δυνατόν να εκτιμηθεί πόση θα είναι η πτώση, αλλά οι τάσεις είναι σαφείς.
Νομικές- Παιδαγωγικά Πτωτική αναμένεται να είναι η πορεία των βάσεων εισαγωγής και στα υψηλόβαθμα τμήματα του 1ου Επιστημονικού Πεδίου, στις τρεις Νομικές και στα περισσότερα Παιδαγωγικά Τμήματα. Ωστόσο η πτώση αυτή δεν πρέπει να είναι σημαντική, γιατί τις χειρότερες επιδόσεις στα Αρχαία και την Ιστορία Κατεύθυνσης μπορεί να απορροφήσει η υψηλή ζήτηση, ιδιαίτερα στα Παιδαγωγικά Αθήνας και Θεσσαλονίκης. Οι βάσεις στα Ιατρικά Τμήματα είναι πολύ πιθανόν να υποχωρήσουν λίγο, αλλά για την εισαγωγή στα περισσότερα από αυτά (ίσως τα 5 από τα 7) θα απαιτηθούν πάνω από 19.000 μόρια.


Ο Μπους πρόεδρος στο... Facebook


 O κ. Τζορτζ Μπους ο νεότερος έχει πλέον και επίσημα τη δική του σελίδα στον δημοφιλή ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook. Το προφίλ του, με τίτλο «George W. Βush», δεν το άνοιξε φυσικά ο ίδιος ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, αλλά κάποιος στενός συνεργάτης του.
Αυτό που προξενεί εντύπωση είναι ότι η σελίδα έχει ήδη αποκτήσει περισσότερους από 62.000 εγγεγραμμένους «οπαδούς», διόλου άσχημη επίδοση για «τον πιο αντιπαθή σύγχρονο πρόεδρο των ΗΠΑ», όπως τον είχαν χαρακτηρίσει μετά το πέρας της θητείας του πολλά διεθνή μέσα ενημέρωσης. «Ο Θεός να σε ευλογεί, κύριε Μπους», «Υπήρξες ένας σπουδαίος άντρας και πολιτικός και μας λείπεις πολύ», «Κάποιοι σε είπαν εγκληματία πολέμου, αλλά εγώ νομίζω ότι ήσουν ένας πραγματικός ΗΡΩΑΣ», είναι μερικά από τα μηνύματα συμπάθειας στην ιστοσελίδα.
Φυσικά δεν λείπουν ειρωνικά σχόλια και πολιτικές επιθέσεις εναντίον του, όπως «Μου λείπεις όσο μου λείπει η ανεμοβλογιά» και «Τι σχέση έχει με το Ιnternet ένας εγκληματίας πολέμου;» «Αυτή την περίοδοο κ. Μπους γράφει τα απομνημονεύματά του που θα εκδοθούν τον Νοέμβριο», ενημερώνει ο διαχειριστής του προφίλ. Ο τίτλος θα είναι «Decision Ρoints» («Αποφασιστικές Στιγμές») και θέμα όλες οι κρίσιμες αποφάσεις που αναγκάστηκε να λάβει κατά τη διάρκεια της οκταετούς θητείας του, η οποία σημαδεύτηκε από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001 και τους πολέμους σε Ιράκ και Αφγανιστάν. Στο βιβλίο του ο πρώην πλανητάρχης θα αναφέρεται και σε πιο προσωπικά θέματα, όπως στην απόφασή του να σταματήσει το ποτό όταν έγινε 40 ετών και στην «αναγέννησή» του στη χριστιανική πίστη

Ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Αντ. Σαμαράς συνδέεται με πολυετή φιλία με  τον κ. Δ. Σταμάτη, από την περίοδο της Πολιτικής Ανοιξης (από  όπου και η φωτογραφία). Ο κ. Σταμάτης φαίνεται να συγκεντρώνει  τις περισσότερες πιθανότητες να γίνει ο νέος Γραμματέας της ΝΔ

Ο νέος Γραμματέας φέρνει την... Ανοιξη

Επικρατέστερος για τη θέση του Γραμματέα στη ΝΔ ο κ. Δ. Σταμάτης, έμπιστος του κ. Σαμαρά



Γιαούρτι για γερά δοντάκια

ΛΟΝΔΙΝΟ Νέα έρευνα δείχνει ότι η κατανάλωση γιαουρτιού εμποδίζει την καταστροφή των δοντιών στα μικρά παιδιά. Ερευνητές δύο μεγάλων πανεπιστημίων της Ιαπωνίας διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση γιαουρτιού τουλάχιστον τέσσερις φορές την εβδομάδα προστατεύει τα δόντια των παιδιών ηλικίας τριών ετών και δεν αφήνει να δημιουργηθούν «κουφάλες» σε αυτά. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα παιδιά που τρώνε συχνά γιαούρτι έχουν 22% περισσότερη προστασία στα δόντια τους από όσα δεν το τρώνε περισσότερες από μία φορά την εβδομάδα. Ηταν γνωστό από παλαιότερες έρευνες ότι τα γαλακτοκομικά προϊόντα προστατεύουν τα δόντια των παιδιών, αλλά είναι η πρώτη φορά που εντοπίζεται συγκεκριμένο γαλακτοκομικό προϊόν καθώς και το επίπεδο προστασίας που προσφέρει. Αν και δεν έχει εξακριβωθεί ακόμη το γιατί ειδικά το γιαούρτι παρέχει τόσο υψηλά επίπεδα προστασίας στα παιδικά δοντάκια, ειδικοί εκτιμούν ότι αυτό οφείλεται σε πρωτεΐνες του γιαουρτιού που εισέρχονται στην επιφάνεια των δοντιών και λειτουργούν ως προστατευτική ασπίδα απέναντι στις επιθέσεις βλαβερών για τα δόντια οξέων, διατηρώντας ανέπαφα το ασβέστιο και το σμάλτο


Εμπόλεμη ζώνη το ΣΕΦ με κόκκινο πανί τον Διαμαντίδη

Υπό δρακόντεια μέτρα ο αυριανός τέταρτος τελικός της Α1 μπάσκετ - Βράζουν στον Ολυμπιακό με την ενέργεια του αρχηγού του ΠΑΟ να φτύσει τον Τεόντοσιτς


Oι τελικοί της Α1 μπάσκετ Παναθηναϊκός- Ολυμπιακός βρίσκονται στην κρισιμότερη καμπή τους. Οι Πράσινοι προηγούνται (2-1) στη σειρά των αγώνων και αύριο (21.45) θα αντιμετωπίσουν τους Ερυθρόλευκους στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Μόνο που η θλιβερή διαπίστωση, για άλλη μία φορά, είναι ότι το μπάσκετ έχει περάσει σε δεύτερη, τρίτη, ίσως και τέταρτη μοίρα! Οι «αιώνιοι» προετοιμάζονται για το παιχνίδι λες και είναι... στρατιώτες σε εμπόλεμη ζώνη, τα μέτρα ασφαλείας που ελήφθησαν στη χθεσινή σύσκεψη είναι κάτι παραπάνω από «δρακόντεια» και στην επίσημη ιστοσελίδα της ΚΑΕ Ολυμπιακός αναρτήθηκε βίντεο με τις λεγόμενες «επίμαχες φάσεις» του τρίτου τελικού στο ΟΑΚΑ (79-70 υπέρ του ΠΑΟ). 
Μάλιστα, χθες το απόγευμα η ΚΑΕ Ολυμπιακός εξέδωσε ανακοίνωση τονίζοντας: «Προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία των πλέι οφη ΚΑΕ Ολυμπιακός απαιτεί τον διορισμό ξένων διαιτητών ανωτάτου επιπέδου από τον χώρο του ευρωπαϊκού μπάσκετ.Σε αντίθετη περίπτωση θα σταθμίσει τα δεδομένα για να λάβει αποφάσεις σχετικά με την περαιτέρω στάση της» και απείλησε ότι «δεν θα συμμετάσχει στο επόμενο πρωτάθλημα,αν δεν αλλάξει η σύνθεση και ο τρόπος λειτουργίας της ΚΕΔ» (Κεντρική Επιτροπή Διαιτησίας).
Απαντώντας, ο μάνατζερ του Τριφυλλιού κ. Μάνος Παπαδόπουλος, με επίσημη δήλωση στην ιστοσελίδα των Πρασίνων, έκανε λόγο για « αστειότητες » και « τερτίπια » του Ολυμπιακού « που προσπαθεί με κάθε τρόπο να επηρεάσει τη διαιτησία του τέταρτου αγώνα. Οι παλαιομοδίτικες μέθοδοι έχουν περάσει ανεπιστρεπτί και η ηρωική έξοδος που θέλουν μερικοί μερικοί δεν μπορεί στη σημερινή εποχή να βρει πρόσφορο έδαφος ».
Σ το οπαδικό ερυθρόλευκο στρατόπεδο «βράζουν» και για την απαράδεκτη ενέργεια του αρχηγού του Παναθηναϊκού Δημήτρη Διαμαντίδη, ο οποίος σε κάποια στιγμή του τρίτου τελικού... έφτυσε τον Μίλος Τεόντοσιτς. Οι διαιτητές δεν το αντελήφθησαν, αλλά το «συνέλαβε» ο τηλεοπτικός φακός και κατόπιν καταγγελίας της ΚΑΕ Ολυμπιακός ο Διαμαντίδης τιμωρήθηκε από τον αθλητικό δικαστή με πρόστιμο 2.000 ευρώ! Αυτό προβλέπεται από τον σχετικό κανονισμό, ενώ επιβλή θηκε και πρόστιμο 500 ευρώ στην ΚΑΕ ΠΑΟ για τη συμπεριφορά του αρχηγού της ομάδας.

Από την πλευρά της η υπεράσπιση του Διαμαντίδη υποστήριξε ότι ο αρχηγός των Πρασίνων δέχτηκε αγκωνιά από τον σέρβο γκαρντ των Ερυθρολεύκων προτού ανταποδώσει με... φτυσιά. Οπως και να ΄χει, και σαν να μην έφταναν όλα τ΄ άλλα που συνθέτουν την αιώνια αντιπαλότητα, ο τέταρτος τελικός στο ΣΕΦ θα διεξαχθεί (και) έχοντας ως κόκκινο πανί για τους οπαδούς του Ολυμπιακού τον Διαμαντίδη.
Σ τη χθεσινή σύσκεψη για τα μέτρα ασφαλείας, η οποία δεν θα μπορούσε να είναι πιο ευρεία, καθώς εκπροσωπήθηκαν η Αστυνομική Διεύθυνση Πειραιά με αρκετούς αξιωματούχους, η διοργανώτρια αρχή της Α1 (ΕΣΑΚΕ), οι εμπλεκόμενες ΚΑΕ (Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός), η Διαρκής Επιτροπή Αντιμετώπισης της Βίας (ΔΕΑΒ) και η διοίκηση του ΣΕΦ, αποφασίστηκαν:
1. Η τοποθέτηση ειδικού προστατευτικού πλέγματος, αντίστοιχου με εκείνο του ΟΑΚΑ, διαστάσεων 15 μ. μήκους και 25 μ. ύψους, γύρω από τον πάγκο του Παναθηναϊκού.
2. Το κλείσιμο για λόγους ασφαλείας των πτυσσόμενων κερκίδων (122, 123) που βρίσκονται πίσω από τον πράσινο πάγκο. Ως εκ τούτου θα εκδοθούν συνολικά 10.783 εισιτήρια, τα οποία θα διατεθούν μόνο σε οπαδούς του Ολυμπιακού.
3. Η ΚΑΕ Ολυμπιακός θα διαθέσει 150 άνδρες ιδιωτικής ασφάλειας, έναντι 120 που εργάστηκαν για τις ανάγκες του δεύτερου τελικού.
4. Οι θύρες θα ανοίξουν στις 19.15,
δηλαδή δυόμισι ώρες πριν από την έναρξη (21.45) του παιχνιδιού.
* Σήμερα (17.00) στην Κυψέλη ο Πανελλήνιος υποδέχεται το Μαρούσι στον τέταρτο αγώνα της σειράς του μικρού τελικού, όπου προηγείται το Μαρούσι με 2-1 στις νίκες.
ΝΒΑ: Με 30 πόντους (7 ρ., 6 ασ.) του Κόμπι Μπράιαντ, 23 πόντους (14 ρ.) του Πάου Γκασόλ και πολύ καλή άμυνα οι Λος Αντζελες Λέικερς νίκησαν (102-89) τους Μπόστον Σέλτικς ( Πιρς 24 π.) και έκαναν το 1-0 στη σειρά των τελικών του ΝΒΑ, που κρίνονται στις τέσσερις νίκες για να απονεμηθεί το δαχτυλίδι του πρωταθλητή.

Ερυθρόλευκο βίντεο με τις «επίμαχες φάσεις»
Σ το βίντεο που φιλοξενεί στην επίσημη ιστοσελίδα της η ΚΑΕ Ολυμπιακός δίνεται μεγάλη έμφαση στα... κινητά σκριν (ο επιτιθέμενος κινείται για να εμποδίσει τον αμυνόμενο να ακολουθήσει τον παίκτη της ευθύνης του) παρουσιάζοντας έξι φάσεις, στις οποίες οι ψηλοί του Τριφυλλιού Νίκολα Πέκοβιτς και Μάικ Μπατίστ μετακινούν τα τεράστια κορμιά τους, αλλά δεν χρεώνονται με φάουλ. Φυσικά, περίοπτη θέση στο ερυθρόλευκο «μοντάζ» έχουν οι δύο φάσεις με πρωταγωνιστές τον Μπατίστ και τους Μίλος Τεόντοσιτς (χρεώθηκε επιθετικό φάουλ, που ήταν το πέμπτο του) και Τζος Τσίλντρες (έκοψε την μπάλα κανονικά πάνω από το ύψος της στεφάνης), όπως και η αλλαγή σταθερού ποδιού στη φάση του απίθανου καλαθιού του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους στη λήξη της τρίτης περιόδου.
Την ίδια στιγμή στον Παναθηναϊκό κάνουν λόγο για ερυθρόλευκη απόπειρα αποπροσανατολισμού των οπαδών του Ολυμπιακού από την αγωνιστική ανεπάρκεια της ομάδας τους και δημιουργίας κλίματος μέσω της επικέντρωσης στα λάθη της διαιτησίας, ενώ οι Πράσινοι διατηρούν χαμηλούς τόνους στις δηλώσεις τους, ωστόσο επιθυμούν διακαώς να κερδίσουν αύριο και να πανηγυρίσουν την κατάκτηση του όγδοου σερί (31ου συνολικά) τίτλου τους στο ΣΕΦ, όπως το 1999.


Στο σφαγείο και οι επικουρικές

Μετά τη βασική, στη μέγκενη των επιτηρητών μπαίνει και η επικουρική σύνταξη. Στόχος, να υπολογίζεται μαζί με την κύρια και να μην ξεπερνά το 51%-55% στην 40ετία, από 90%-100% σήμερα. «Το πείραμα της Ελλάδας θα γίνει «πράσινη βίβλος» για όλη την Ε.Ε.», προβλέπει ο Γ. Παναγόπουλος μετά τη συνάντησή του με τον Ζ. Μπαρόζο. 



Ο πλανήτης αιμορραΓΗ
Θεωρούν ορισμένοι «πολυτέλεια» τον φετινό εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, υπενθυμίζοντας ότι βρισκόμαστε στην καρδιά μιας οικονομικής δίνης, με αβέβαιη έκβαση. Θα είχαν δίκιο αν δεν έλεγαν μονότονα τα ίδια και τότε που «δέναμε τα σκυλιά με τα λουκάνικα». Τουλάχιστον έτσι νομίζαμε... Υποστήριζαν τότε πως είναι μόδα και πυροβολούσαν τους υπερασπιστές του περιβάλλοντος ή στην καλύτερη περίπτωση μιλούσαν για αιθεροβάμονες.



Το «λευκό σεντόνι» της Βραζιλίας

«Οαση» ερήμου, ανάμεσα στην πυκνή βλάστηση και το ποτάμι
Η βορειοανατολική Βραζιλία φυλάει μια ωραία έκπληξη για τον επισκέπτη που θα το τολμήσει: το Εθνικό Πάρκο Lencόis Maranhenses, στην πολιτεία Μαρανιάο (Maranh~ao), ένα από τα κορυφαία φυσικά αξιοθέατα της Βραζιλίας. Η «έρημος» αυτή σχηματίστηκε πριν από χιλιάδες χρόνια, καθώς η άμμος από τις κοίτες των ποταμών μεταφέρθηκε από τους ανέμους και τα θαλάσσια ρεύματα. Τα «λευκά σεντόνια» (lencόis), απλωμένα στη βορειοανατολική ακτή, καλύπτουν περίπου 380.000 στρέμματα



Συνάντηση Πάπα Βενέδικτου - Χριστόφια
Με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Δ.Χριστόφια συναντήθηκε σήμερα το πρωί ο Πάπας Βενέδικτος ο 16ος, ο οποίος πραγματοποιεί από χθες επίσκεψη στην Κύπρο.




Ένταση στη Γ.Σ. της ΕΠΟ για ...Λεβαδειακό και “στημένα” ματς
Αιχμές Πιλάβιου για τις δυο ποδοσφαιρικές λίγκες
Αιχμές κατά της Σούπερ Λίγκας και της Ένωσης Β' – Γ' Εθνικής εκτόξευσε ο Σοφοκλής Πιλάβιος στη σημερινή τακτική Γενική Συνέλευση της ΕΠΟ. Ο κ.Πιλάβιος απέφυγε να δεσμευθεί για το ποια ομάδα θα πάρει τη θέση του Ηρακλή, εφόσον ο “Γηραιός” υποβιβαστεί στη Β' Εθνική, ενώ προσπάθησε να δικαιολογήσει τους χειρισμούς της ομοσπονδίας στην υπόθεση των “ύποπτων” αγώνων.

Εμμέσως πλην σαφώς ο πρόεδρος της ΕΠΟ στη δευτερολογία του άφησε να εννοηθεί πως θα θέσει θέμα απορρόφησης της Σούπερ Λίγκας και της Ένωσης από την ομοσπονδία.  "Έχω αρχίσει να προβληματίζομαι πολύ με την ύπαρξη της Σούπερ Λίγκας και της Ένωσης Β-Γ Εθνικής. Θα συγκαλέσω το διοικητικό συμβούλιο και θα συζητήσουμε. Πρόκειται για Ενώσεις-μέλη μας που κάνουν πράγματα, τα οποία δεν μας βρίσκουν σύμφωνους"
Ο κ.Πιλάβιος προχώρησε σ' αυτή την τοποθέτηση, διότι βλέπει να γίνονται παρασκηνιακά ή φανερά κάποια πράγματα που δεν προβλέπονται από πουθενά. Όπως για παράδειγμα:
*Την προσπάθεια της Σούπερ Λίγκα να κρατήσει στην κατηγορία τον Λεβαδειακό (εφόσον υποβιβαστεί ο Ηρακλής) ενώ ο κανονισμός προβλέπει ότι θα πρέπει να ανέβει ομάδα από τη Β' Εθνική
*Την ...έμπνευση της Ένωσης Β'-Γ' Εθνικής να επιτρέψει το ματς Εθνικού – Ολυμπιακού Βόλου την τελευταία αγωνιστική να διεξαχθεί στο Βόλο!
Καυστικός Τζώρτζογλου
Αρκετά αιχμηρός και καυστικός ήταν ο πρόεδρος της ΕΠΣ Ηρακλείου, Νίκος Τζώρτζογλου που έθεσε διάφορα ερωτήματα και “φωτογράφισε” τον Αχιλλέα Μπέο στην υπόθεση του περιβόητου αγώνα Πανιωνίου-Ντιναμό Τυφλίδας. Μεταξύ άλλων ο κ.Τζώρτζογλου τόνισε:
“Τα ύποπτα ματς έπρεπε να δοθούν στη δημοσιότητα, όπως γίνεται σε όλη την Ευρώπη. Οι φάκελοι της ΟΥΕΦΑ έπρεπε να σταλούν στην πειθαρχική επιτροπή της ΕΠΟ. Ο πειθαρχικός κώδικας το προβλέπει αυτό. Η ποινική δικαιοσύνη θα βγάλει πόρισμα σε τέσσερα χρόνια. Τι θα γίνει σε τέσσερα χρόνια με αυτούς που έχουν έννομο συμφέρον; Δεν έχουμε αυτοδιοίκητο; Εμφανίζεται ιδιοκτήτης ομάδας, ο οποίος ήταν ιδιοκτήτης άλλης ομάδας που πριν από λίγα χρόνια τραγουδούσαν οι οπαδοί της ομάδας εκείνης: “διπλό ημίχρονο, άσο τελικό”. Τι έγινε με την υπόθεση αυτή; Τώρα βλέπουμε άλλο σκάνδαλο από τη Σούπερ Λίγκα που πάει να σώσει τον Λεβαδειακό. Θα το επιτρέψετε αυτό κ. Πιλάβιε; Ο κανονισμός λέει άλλα και σας καλώ να δεσμευτείτε. Εμείς είμαστε η γεννήτρια παραγωγής της βίας με τις αποφάσεις που παίρνουμε. Ούτε στην περίοδο της παράγκας δεν θα αποφάσιζαν ο αγώνας Εθνικός-Ολυμπιακός Βόλου να αλλάξει έδρα και να γίνει στον Βόλο. Ποιος νοήμων άνθρωπος θα πίστευε ότι αυτό το ματς δεν είναι στημένο;”
Η ένταση κορυφώθηκε με την ...πολεμική τοποθέτηση του προέδρου της ΕΠΣ Ρεθύμνου, Γιώργου Σταράκη (“Έτσι και σωθεί ο Λεβαδειακός, θα γίνει η νέα μάχη της Κρήτης!”) που έκλεισε την ομιλία του με μία μαντινάδα: “Δεν έρχεται από μόνη της στα γήπεδα η βία, την φέρνουν οι παράγοντες που κάνουνε νοθεία!”

Απαντήσεις Πιλάβιου
Λίγο αργότερα ο κ.Πιλάβιος προσπάθησε να δώσει απαντήσεις στη δευτερολογία του, αλλά επί της ουσίας δεν διαφώτισε την κατάσταση: “Η απόφαση να γίνει το ματς με τον Εθνικό στο Βόλο, ούτε εμένα μου άρεσε. Ωστόσο, δεν είδα κάποιον να την προσβάλλει. Για την αδειοδότηση κάθε ομάδας υπογράφει ρήτρα εχεμύθειας. Αν κάποια ομάδα παραιτηθεί από τη ρήτρα, ευχαρίστως να βγάλουμε τα στοιχεία στη δημοσιότητα. Όσον αφορά το ποιος παίρνει τη θέση του Ηρακλή αν δεν πάρει την άδεια, εγώ το μόνο που ξέρω είναι μια υποτιθέμενη απόφαση της Λίγκας που έχω διαβάσει στις εφημερίδες. Δεν είναι θέμα της Γενικής Συνέλευσης αυτό, ούτε μπορούμε να κάνουμε ερμηνεία του κανονισμού εδώ και τώρα».
Είπε ακόμα ο πρόεδρος της ΕΠΟ:
Για τα “ύποπτα” παιχνίδια: “Η απόφαση να μην πάνε τα “ύποπτα” παιχνίδια στην Πειθαρχική της ΕΠΟ, είναι επειδή αν πάνε ουσιαστικά συγκαλύπτονται. Οι φάκελοι περιέχουν γραφικά και στατιστικά. Η Πειθαρχική δεν θα έβγαζε καμία άκρη. Δεν κρυφτήκαμε και δεν σηκώσαμε τα χέρια ψηλά. Έγινα πιεστικός προς την ΟΥΕΦΑ, ώστε να υπάρχει ροή πληροφοριών. Η διαδικασία προχωράει με γοργούς ρυθμούς. Δεν έχουμε τίποτα να κρύψουμε και πρέπει να λάμψει η αλήθεια”.
Για τη διαιτησία: “Θα υπογράψουμε τη συνθήκη της ΟΥΕΦΑ. Δεν αγγίξαμε την τελειότητα τη χρονιά που έφυγε, αλλά είμαστε σε σωστό δρόμο. Κάποιες νοοτροπίες χρειάζεται να αλλάξουν”
Για τη βία: “Πρόκειται για ήττα του κράτους και των θεσμών από τους ανεγκέφαλους”
Υπερψηφίστηκε ο διοικητικός και ο οικονομικός απολογισμός (ομόφωνα από τις 57 Ενώσεις της ΕΠΟ), ενώ ο κ.Πιλάβιος επεσήμανε με έμφαση  ότι “για πρώτη φορά τα τελευταία οχτώ χρόνια είχε θετικό ισολογισμό”
  




Μπεκενμπάουερ: Αδύναμη η Εθνική Γερμανίας χωρίς Μπάλακ

Δεν είναι αισιόδοξος ο Φραντς Μπεκενμπάουερ όσον αφορά την πορεία της Εθνικής Γερμανίας στο Μουντιάλ. Ο «Κάιζερ» με δηλώσεις που έκανε στην εφημερίδα «Taggesspiel» τόνισε, ότι η απουσία του Μίχαελ Μπάλακ είναι ιδιαίτερα σημαντική και χωρίς αυτόν η ομάδα χάνει μεγάλο μέρος από τη δύναμή της.

Ο Μπεκενμπάουερ επισήμανε ότι η συνολική εικόνα της «νατσιονάλμανσαφτ» θα επηρεαστεί, καθώς ο Μπάλακ είναι ο ηγέτης της. «Χωρίς τον Μπάλακ η κατάσταση γίνεται δύσκολη για μας, η ομάδα μας αποδυναμώνεται σε μεγάλο βαθμό» δήλωσε ο «Κάιζερ» στην «Taggesspiel» και πρόσθεσε στη συνέχεια: «Θα πρέπει να καταβάλουμε πολύ μεγάλη προσπάθεια για να φθάσουμε μέχρι τα ημιτελικά. Ουδέποτε υπήρξαμε βιρτουόζοι της μπάλας όπως οι Βραζιλιάνοι και αυτό είναι ένα από τα μειονεκτήματά μας».





Καταγγελία-σοκ για 15 εφοριακούς

   
Ποιους καίει ο πρωταγωνιστής του σκανδάλου με τον ΦΠΑ.

Ο λογιστής Νίκος Κασσιμάτης ισχυρίζεται ότι τους έδωσε “φακελάκια” και κατονομάζει εφοριακό ως ιδιοκτήτη off shore.

Ο πρωταγωνιστής του σκανδάλου παράνομων επιστροφών ΦΠΑ παρέδωσε στην εισαγγελία εφετών μαύρη λίστα με ονόματα εφοριακών, στους οποίους ο ίδιος, όπως ισχυρίζεται, έδωσε “φακελάκια” για να σβήσουν πρόστιμα εκατομμυρίων από επιχειρήσεις. “Η επιστολή είναι βόμβα.  Όταν γίνει η έρευνα, θα χάσουν πολλοί τον ύπνο τους”, ανέφερε στη “Μ” πρόσωπο που διάβασε το περιεχόμενό της προτού φτάσει στις εισαγγελικές αρχές, γνωρίζοντας πολύ καλά το σκάνδαλο των παράνομων επιστροφών.






Ληστές με BMW και παχυλές καταθέσεις

 
Εφοδος των ΕΚΑΜ σε έξι σπίτια στον Δενδροπόταμο για τη σύλληψή τους.

Στη φωτογραφία όπλα και κλοπιμαία που κατέσχεσαν οι αστυνομικοί στο γραφείο του διευθυντή ασφάλειας Θεσσαλονίκης Αθηναγόρα Παζαρλή













Όργιο αυθαιρεσίας με 3.071 διαφημίσεις στους δρόμους


Παγίδες θανάτου για τους οδηγούς.

Σαφάρι για το ξήλωμά τους από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας














Μπουλντόζες έριξαν τρία αυθαίρετα  
























Δροσερές βουτιές στο κολυμβητήριο Συκεών



   
Ανοιχτό σε μικρούς και μεγάλους μεμονωμένους κολυμβητές, αλλά και μέλη αθλητικών συλλόγων και ομάδων, είναι το δημοτικό κολυμβητήριο Συκεών.















"Θα μας πάρουν όλους με τις πέτρες…"


   
Διασταύρωσαν τα ξίφη τους χθες στη Βουλή ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου και ο πρόεδρος της ΝΔ με αφορμή επίκαιρη ερώτηση του Αντ. Σαμαρά σχετικά με την κερδοσκοπία στην αγορά ελληνικών ομολόγων και την οικονομική κρίση. “Πρέπει να υπάρξει ευνομία, αλλιώς θα μας πάρουν όλους με τις πέτρες, και δικαίως”, τόνισε ο πρωθυπουργός, ενώ ο πρόεδρος της ΝΔ παρατήρησε ότι “εξαντλούμε την καλοπιστία μας απέναντι σας”.






ΓΙΑ ΑΙΦΝΙΔΙΑΣΜΟ ΚΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΚΑΝΟΥΝ ΛΟΓΟ ΟΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΤΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
Χαριστική βολή το «πάγωμα» επιστροφής ΦΠΑ
* Συμψηφισμό με τις φορολογικές οφειλές ζητά ακόμη μία φορά η διοίκηση της ΚΕΕΕ
Για χαριστική βολή στις εξαγωγικές επιχειρήσεις και για επικίνδυνη απόφαση που έρχεται να προστεθεί στα προβλήματα ρευστότητας κάνουν λόγο οι εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου της Λάρισας, με αφορμή την ανακοίνωση για «πάγωμα» του επιστρεφόμενου ΦΠΑ μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου. Να σημειωθεί ότι είναι η δεύτερη φορά που ανακοινώνεται τέτοια απόφαση, καθώς η προηγούμενη προέβλεπε «πάγωμα» μέχρι τον Ιούνιο –με το πρόσχημα της διενέργειας φορολογικών ελέγχων και διασταυρώσεων στους δικαιούχους. Αυτή τη φορά γίνεται ξεκάθαρο ότι το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης χρησιμοποιεί αυτό το «τέχνασμα», προκειμένου να μην καταγραφούν στα έξοδα του προϋπολογισμού οι επιστροφές του εξαγωγικού ΦΠΑ –που ανέρχονται σε πολλά εκατομμύρια ευρώ σε πανελλαδικό επίπεδο. Επίσης, να σημειωθεί ότι το «πάγωμα» έχει τεθεί σε ισχύ από τα τέλη του περασμένου φθινοπώρου.
Για δυσάρεστο αιφνιδιασμό, ακόμη μία φορά, κάνει λόγο ο αντιπρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, Δημήτρης Γκουντόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι «η συνεχιζόμενη εδώ και αρκετά χρόνια ίδια τακτική και επίφαση των ελέγχων, το μόνο που αποτέλεσμα που αποφέρουν είναι να αποστερούν και τις τελευταίες ελπίδες ρευστότητας από την αγορά, η οποία βιώνει δραματικές καταστάσεις, με πολύ μεγάλο αριθμό μικρομεσαίων επιχειρήσεων να απειλείται με πτώχευση. Όλες σχεδόν υπολόγιζαν στην επιστροφή του Φ.Π.Α. για να μπορέσουν να διαχειριστούν την απελπιστική κατάσταση στην οποία βρίσκονται».
Σύμφωνα με τον ίδιο, για την κατάσταση ευθύνεται και η χρόνια αποτυχία των ελεγκτικών και φοροεισπρακτικών μηχανισμών του Υπουργείου Οικονομικών να επεξεργαστούν ένα γρήγορο και αποτελεσματικό σύστημα, που θα επιστρέφει άμεσα τον ωφελούμενο προς τις δικαιούχες επιχειρήσεις ΦΠΑ.
«Και αυτά συμβαίνουν τη στιγμή που η κυβέρνηση επιδεικνύει σημαντική ανοχή έναντι και των τραπεζών, που αγνοούν τις προτροπές και πρωτοβουλίες της για αλλαγή της δανειακής πολιτικής τους, μειώνοντας – όπως αποδεικνύεται από τα προσφάτως δημοσιευθέντα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος – την πιστωτική επέκταση προς τις επιχειρήσεις -ενδεικτικά επισημαίνεται ότι η τραπεζική χρηματοδότηση προς επιχειρήσεις από 446 εκατ. ευρώ τον Απρίλιο 2009 έφτασε μόλις τα 15 εκατ. ευρώ τον Απρίλιο 2010», τονίζει ο αντιπρόεδρος της ΚΕΕΕ.
Η επιμελητηριακή κοινότητα καλεί το Υπουργείο Οικονομικών και την κυβέρνηση συνολικά να επανεξετάσουν τη στάση τους στο θέμα της επιστροφής του Φ.Π.Α. Επαναφέρει δε την πρόταση της, που έχει εκφράσει και το σύνολο του επιχειρηματικού κόσμου, περί συμψηφισμού του ποσού επιστροφής του Φ.Π.Α. με τις τρέχουσες φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις των δικαιούχων επιστροφής ΦΠΑ επιχειρήσεων.
ΧΑΡΙΣΤΙΚΗ
Για χαριστική βολή κάνει λόγο η διοίκηση του ΣΘΕΒ, τονίζοντας ότι η πολιτική αυτή, σε μια εποχή που το πρόβλημα ρευστότητας, σε συνδυασμό και με τη στάση των τραπεζών, αποτελεί μείζονος σημασίας ζήτημα για την επιβίωση πολλών επιχειρήσεων, θα αποτελέσει τη χαριστική βολή στη λειτουργία τους με ότι αυτό συνεπάγεται για την απασχόληση.
Ο ΣΘΕΒ, έχοντας ήδη θέσει το θέμα με δύο επιστολές του προς το Υπουργείο Οικονομικών, στις 19 Φεβρουαρίου και 17 Μαΐου 2010, επισημαίνει για ακόμη μία φορά την επικινδυνότητα της εν λόγω απόφασης, τονίζοντας ταυτόχρονα το οξύμωρο – της πολιτείας, δηλαδή, που από τη μία επιδιώκει να εξέλθει από την κρίση με επενδύσεις και αύξηση της απασχόλησης και από την άλλη δημιουργεί από μόνη της τέτοιου είδους πρωτοφανείς αγκυλώσεις.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου