Κυριακή 13 Ιουνίου 2010

Κλειδί η διεθνοποίηση για την ανάπτυξη της ΔΕΘ


Ανασύρεται(;) από το συρτάρι το θέμα της στρατηγικής συμμαχίας με έμπειρο οίκο στα διεθνή εκθεσιακά δρώμενα


 
Ξαναβγαίνει, μάλλον, από το συρτάρι το θέμα της σύναψης στρατηγικής συνεργασίας, μεταξύ του εθνικού εκθεσιακού φορέα και έμπειρου οίκου με διασυνδέσεις στο διεθνές στερέωμα και τεχνογνωσία στη διοργάνωση εκθεσιακών εκδηλώσεων υπερτοπικής εμβέλειας.

Αυτό, τουλάχιστον, διαφάνηκε από τοποθέτηση του προέδρου της ΔΕΘ ΑΕ, κ. Ιωάννη Κωνσταντίνου, ο οποίος έφερε σε πρώτο πλάνο και την ανάγκη ταχείας υλοποίησης του σχεδίου μετεγκατάστασης του διεθνούς εκθεσιακού κέντρου στα δυτικά της πόλης, ώστε ο θεσμός να ανακτήσει την απολεσθείσα πρωτοκαθεδρία του στα εγχώρια εκθεσιακά δρώμενα. Ένα project, πάντως, για το οποίο, όπως άφησε να εννοηθεί, προκειμένου να ξεκινήσει, θα πρέπει πρώτα να λυθεί το ζήτημα της χρηματοδότησης.

Διεθνοποίηση

«Το κουμπί (για την αναζωογόνηση της ΔΕΘ) είναι η διεθνοποίηση. Να φέρεις κάποιον που θα έχει τη δυνατότητα να κάνει γνωστή την έκθεση στο εξωτερικό, να την εντάξει στα ξένα δίκτυα και με την τεχνογνωσία του να φέρει καινοτόμες ιδέες, αλλά και νέα εκθεσιακά προϊόντα» είπε χαρακτηριστικά ο κ.Κωνσταντίνου. Η επιχειρηματολογία του πάντως είχε στοιχεία που προσομοίαζαν εκείνης που παλαιότερα είχε χρησιμοποιηθεί από υπέρμαχους των στρατηγικών συμμαχιών, ως προς τη μελλοντική ανάπτυξη της ΔΕΘ.

Ομιλητής στο πλαίσιο εκδήλωσης που οργάνωσε ιδιωτικό ΙΕΚ της πόλης με θέμα «οικονομική κρίση κι απασχόληση- η διασύνδεση εκπαίδευσης κι αγοράς εργασίας ως διέξοδος στις ευκαιρίες που θα ακολουθήσουν», ο νέος πρόεδρος της ΔΕΘ ΑΕ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην καινοτομία, σε σχέση με τον εκθεσιακό φορέα. «Μπορεί αντί μιας έκθεσης για πλακάκια και μπάνια, να οργανώσει μια έκθεση καινοτομίας ή για τις υπηρεσίες;» αναρωτήθηκε και έφερε ως παράδειγμα το φεστιβάλ κινηματογράφου, το οποίο αναγεννήθηκε όταν αποφασίστηκε να αλλάξει προσανατολισμό και να εστιάζει κυρίως στους πρωτοεμφανιζόμενους δημιουργούς, όπως και μια έκθεση για τους νομικούς επιστήμονες στις ΗΠΑ που οργανώνεται σε τρεις διαφορετικές πόλεις της Αμερικής και μια φορά το χρόνο είναι και virtual.

Μετεγκατάσταση

Μιλώντας, όπως διευκρίνισε, ως πολίτης και όχι με το θεσμικό του ρόλο, καθώς δεν πέρασαν παρά μόνο 15 ημέρες από την ανάληψη της θέσεώς του στο τιμόνι της ΔΕΘ ΑΕ, ο κ. Κωνσταντίνου υπενθύμισε ότι έως τα μέσα του 1980 η ΔΕΘ, ως μία εταιρεία τότε, ήταν εκθεσιακό μονοπώλιο στη χώρα. «Όταν αυτό άρχισε να το χάνει, δεν προσαρμόστηκε στη νέα κατάσταση, με συνέπεια να απολέσει ακόμη και τη δεσπόζουσα θέση της, καθώς ο κύριος όγκος των εκθέσεων μεταφέρθηκε στην Αθήνα και πέρασε στα χέρια των ιδιωτών», ανέφερε κι έκανε λόγο για αδυναμία του φορέα να αντισταθεί στον εσωτερικό ανταγωνισμό.

Πρόσθεσε δε, ότι στο σκηνικό που έχει διαμορφωθεί, «το πρώτο που πρέπει να δούμε είναι το σχέδιο δημιουργίας ενός νέου μεγάλου εκθεσιακού κέντρου στην περιοχή της Σίνδου στη δυτική Θεσσαλονίκη, με παράλληλη ανάπτυξη του χώρου που βρίσκεται σήμερα η έκθεση σε ένα πολιτιστικό μητροπολιτικό πάρκο που δεν θα αποκλείει ακόμη και την επιχειρηματική δραστηριότητα». Αν εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση (πληροφορίες της Voria.gr επιμένουν ότι έχει προκριθεί η λύση των ΣΔΙΤ) και το project ξεκινήσει, υπογράμμισε ο ίδιος, θα δημιουργηθεί ένα εργαλείο ανάπτυξης για την πόλη. Έσπευσε, ωστόσο, να ξεκαθαρίσει ότι όσο διαρκεί η μετεγκατάσταση, η έκθεση ως περιεχόμενο θα πρέπει να διατηρηθεί ζωντανή και με προοπτική, διότι «αν είναι να μεταφέρεις κάτι νεκρό, δεν έχει κανένα νόημα να το κάνεις».

Ανάλογη άποψη εξάλλου εξέφρασε κι ο πρώην πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος, Βασίλης Θωμαϊδης, ο οποίος επισήμανε ότι ειδικά στην παρούσα οικονομική συγκυρία, όπου «καλά – καλά δεν μπορούμε να γεμίσουμε τις υφιστάμενες εγκαταστάσεις», δεν έχει καμία σημασία να δημιουργήσεις ένα μεγαλύτερο εκθεσιακό κέντρο, το οποίο «δεν θα έχεις τις ιδέες για να το γεμίσεις».

Σενάρια και φήμες

Αναφορικά με το τι μέλλει γενέσθαι στην ελληνική οικονομία, εν τω μεταξύ, ο κ. Θωμαϊδης εστίασε για άλλη μια φορά στην εξωστρέφεια, ως κουλτούρα και τρόπο σκέψης διεθνοποιημένο, αλλά και στην ανάγκη να παράγουμε προϊόντα και υπηρεσίες με πιστοποίηση και ποιότητα, ώστε να μπορούν να σταθούν στο διεθνή ανταγωνισμό. Προέβλεψε μια τριετία δύσκολη και «αν σοβαρευτούμε, σε πέντε χρόνια από τώρα θα είμαστε αρκετά καλύτερα, αλλά ποτέ ξανά όπως όταν ζούσαμε με δανεικά», ενώ για τα καταστροφικά σενάρια χρεοκοπίας, εξόδου από την ευρωζώνη και επιστροφής στη δραχμή, εκτίμησε ότι στερούνται ρεαλιστικής βάσης.
Για φημολογία που διαδίδεται και για ιδιοτελείς σκοπούς, δεδομένου ότι «κάποιοι θα κερδίσουν από μια πιθανή πτώχευση της Ελλάδας», μίλησε από την πλευρά του ο κ. Κωνσταντίνου, διευκρινίζοντας πως δεν είναι απλή μια τέτοια περίπτωση. «Δεν σημαίνει ότι θα πιστολιάσουμε τους ξένους και εμείς εδώ θα ζήσουμε καλά. Το κράτος είναι οφειλέτης και στο μέσο Έλληνα, ο οποίος θα υποστεί σοβαρότατες επιπτώσεις», τόνισε και συμπλήρωσε ότι «μια πιθανή έξοδος της χώρας από την ευρωζώνη με επιστροφή στη δραχμή, θα σημάνει βαριά υποτίμηση του νομίσματος το οποίο θα είναι ευάλωτο και στις διεθνείς αγορές».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου