Κυριακή 27 Ιουνίου 2010

Σενάρια ανασχηματισμού επί χάρτου

Σενάρια ανασχηματισμού επί χάρτου












Tα σενάρια περί ανασχηματισμού άρχισαν να «διασχίζουν» το κυβερνών κόμμα, πολύ πριν κλείσει εξάμηνο η σημερινή κυβέρνηση.

Φήμες, διαψεύσεις, πάλι φήμες, και πάλι διαψεύσεις από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, ενίοτε με πολύ «στακάτο» τρόπο. Ακόμη και όταν υπήρχε έντονος «καπνός»...

Και η αλήθεια είναι ότι
 ουκ ολίγες φορές έφτασαν εισηγήσεις στο Μέγαρο Μαξίμου για την ανάγκη να ξαναμοιραστεί η «τράπουλα», προκειμένου να αντιμετωπιστούν κυβερνητικές δυσλειτουργίες. Το δε τελευταίο διάστημα, και ενώ το Μνημόνιο είχε ψηφιστεί, οι φήμες επανέρχονταν και θεωρούνταν από αρκετούς ως φυσική κατάληξη του πρώτου κυβερνητικού κύκλου που ξεκίνησε με μια ισχυρή πλειοψηφία και συνέχισε μεταξύ χρεοκοπίας και της προσπάθειας να αποφευχθεί το «μοιραίο».
Στη «διαδρομή», ο Θ. Πάγκαλος, αντιπρόεδρος-συντονιστής, πήρε το μπλοκάκι και άρχισε να βαθμολογεί υπουργούς και υφυπουργούς.
Το οικονομικό επιτελείο (Γιώργος Παπακωνσταντίνου και Λούκα Κατσέλη) σε συχνή αντιπαράθεση και διαφωνίες για τη «γραμμή» της Οικονομίας και αρκετοί συνάδελφοί τους υπουργοί να εμφανίζονται αδύναμοι στο να περιορίσουν τις δαπάνες και να προσαρμοστούν στη... σκληρή πραγματικότητα του ΔΝΤ.
Οι καλά γνωρίζοντες λένε ότι ο πρωθυπουργός, μετά την ψήφιση του μνημονίου, άρχισε να ακούει σοβαρά αλλά να μην απαντά, ούτε με νεύμα ή με ένα «θα δούμε, ενδιαφέρουσα η πρότασή σου», σε όσους εισηγούνταν ανασχηματισμό και τη δημιουργία μιας πραγματικά δυνατής ομάδας κρούσης.
Ανθρωποι «εμπιστοσύνης», που μιλούσαν και μιλούν συχνά μαζί του, του ανέλυσαν τα υπέρ και τα κατά ενός «διορθωτικού» και ενός «σαρωτικού» ανασχηματισμού.
Ο «διορθωτικός» ανασχηματισμός αφορά παρεμβάσεις σε κάποια υπουργεία. Την αντικατάσταση στελεχών, αλλά κυρίως την τοποθέτηση περισσοτέρων υφυπουργών. Για παράδειγμα, για το υπουργείο Οικονομικών ο κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου έχει ζητήσει υφυπουργό ο οποίος θα αναλάβει αρκετές από τις αρμοδιότητες που έχει εξ ολοκλήρου μέχρι σήμερα ο Φ. Σαχινίδης, ο οποίος αποτελεί με τον υπουργό ένα (αν όχι το μοναδικό) ταιριαστό δίδυμο. Υφυπουργό Ναυτιλίας προτείνουν επίσης και από τον κυβερνητικό και από τον ναυτιλιακό χώρο, καθώς υποστηρίζουν ότι κρίσιμα θέματα για την ελληνική οικονομία πρέπει να συμπεριλαμβάνονται σε έναν «φάκελο» που να έχει χρεωθεί τη συνεχή παρακολούθησή του εις εκ της πολιτικής ηγεσίας του αρμόδιου υπουργείου.

Μηδενίζει το κοντέρ
Αξίζει δε να σημειωθεί ότι από τη στιγμή που σημαντικές περί της ναυτιλίας αρμοδιότητες «πέρασαν» από το χαρτοφυλάκιο της Λούκας Κατσέλη, στον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη (ήδη υπερυπουργό), δεν αποκλείεται ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη να υιοθετήσει την άποψη για τον ορισμό και ενός ακόμη υφυπουργού στο «επίκαιρο» υπουργείο.

Ανασχηματισμό που να μηδενίζει το κοντέρ και να θέτει σε επανεκκίνηση την κυβερνητική μηχανή συζητούν σε διάφορα επίπεδα - έστω κι αν το διαψεύδουν. Υπουργοί που δεν αρνούνται τη μετακίνηση ή που προσδοκούν την αλλαγή χαρτοφυλακίου, στελέχη και στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού που εκτιμούν ότι χρειάζεται ενίσχυση το πλέγμα των παραγωγικών υπουργείων, συνομιλητές (από τους σταθερούς) του Γ. Παπανδρέου που διαπιστώνουν τουλάχιστον αρρυθμίες στους κρίσιμους τομείς και βραδύτητα στη λήψη των αναγκαίων.

Αμεσων αποφάσεων
Τι προτείνουν; Κατ’ αρχάς αναφερόμενοι στο οικονομικό επιτελείο, «διευκρινίζουν» με νόημα ότι ο Γ. Παπακωνσταντίνου πρέπει να συνεχίσει να έχει την «μπαγκέτα» της διάσωσης της ελληνικής οικονομίας και της προσπάθειας περιορισμού του ελλείμματος με βάση τις οδηγίες και τα συμφωνηθέντα με την τρόικα.

Πριν από το προχθεσινό τρομοκρατικό χτύπημα, ο Μ. Χρυσοχοΐδης χαρακτηριζόταν από αυτούς το «κορυφαίο στέλεχος» που θα μπορούσε να αναλάβει, λόγω της εγνωσμένης αποτελεσματικότητάς του, αναπτυξιακές αρμοδιότητες. Μάλιστα, συνάδελφός του έλεγε μετά τη λήξη του Υπουργικού Συμβουλίου (λίγες ώρες πριν από το χτύπημα στην Κατεχάκη) ότι η ανάλυσή του για τον τομέα της Ενέργειας (μίλησε με την αρμόδια υπουργό Τίνα Μπιρμπίλη) ήταν στρατηγικού τύπου και εξόχως ενδιαφέρουσα. Τώρα, όμως, τα πράγματα και οι προβλέψεις αλλάζουν.
Ο κ. Χρυσοχοΐδης εμφανίζεται αποφασισμένος, πεισμωμένος όσο ποτέ, βάζει νέο στοίχημα με τον εαυτό του (τονίζουν στο επιτελείο του) να «ακυρώσει» τα σχέδια των τρομοκρατών και να πετύχει καίρια πλήγματα στις εν λόγω οργανώσεις. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, μιλώντας την Παρασκευή στο Υπουργικό Συμβούλιο έδειξε συμπαράσταση και αλληλεγγύη στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη και του ζήτησε να συνεχίσει με «μεγαλύτερη αποφασιστικότητα» το έργο του.
Βασικοί κρίκοι στο Μέγαρο Μαξίμου, με την ευθύνη του συντονισμού, είναι οι κ.κ. Πάγκαλος και Παμπούκης. Παρ’ όλ’ αυτά, ορισμένοι εισηγούνται στον πρωθυπουργό το ενδεχόμενο ο κ. Παμπούκης να αναλάβει το υπουργείο Εξωτερικών, που όμως πληροφορίες επιμένουν ότι στον ανασχηματισμό, όποτε κι αν γίνει, δεν αποκλείεται να αναβαθμιστεί σε υπουργό ο αναπληρωτής σήμερα Δημήτρης Δρούτσας (εις εκ των στενότατων συνεργατών του πρωθυπουργού επί χρόνια).
Σε κάθε περίπτωση, ο ευρύτερος ανασχηματισμός συμπεριλαμβάνει αποχωρήσεις ή και καρατομήσεις νυν υπουργών και υφυπουργών, αλλά και την είσοδο στην κυβέρνηση άλλων κορυφαίων βουλευτών, έμπειρων και νεοεκλεγέντων. Γιώργος Φλωρίδης και Ηλίας Μόσιαλος ακούγονται ως πιθανά μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, ενώ ερωτηματικό αποτελεί αν ο Χρήστος Παπουτσής παραμείνει με τον ενισχυμένο ρόλο (του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου και του γραμματέα της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ) στη Βουλή ή αν αναλάβει υπουργικά καθήκοντα. Κοντά στην υπ(υφ)ουργοποίηση θεωρείται η Ελενα Παναρίτη και βουλευτές από την περιφέρεια.
Ο Γιάννης Ραγκούσης αν και έχει επιφορτιστεί με το σύνολο των βασικών θεσμικών αλλαγών, ενδέχεται να μετακινηθεί στον πλέον επιτελικό ρόλο - αυτόν με «έδρα» το Μέγαρο Μαξίμου. Και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος; Σενάρια θέλουν τη μετακίνηση του Γ. Πεταλωτή στη διεκδίκηση της νίκης στη δύσκολη περιφέρεια Αν. Μακεδονίας-Θράκης. Αλλωστε τον δρόμο για ανασχηματισμό θα ανοίξει εκ των πραγμάτων η πιθανή απόφαση του πρωθυπουργού να επιλέξει ως αιχμή του δόρατος στις αυτοδιοικητικές εκλογές μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, όπως τη Φώφη Γεννηματά για τον Δήμο της Αθήνας, τον Σταύρο Αρναουτάκη για την περιφέρεια Κρήτης κ.ά.

Μόνιμο πόστο 
Ακόμα και στο σενάριο του σαρωτικού ανασχηματισμού ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου θεωρείται ότι δεν θα μετακινηθεί από τον πρωθυπουργό εν μέσω προγράμματος σταθερότητας της οικονομίας.


Παίζει... για Εξωτερικών 
Παρότι είναι βασικός συνδετικός κρίκος του Μαξίμου με τους υπουργούς, ο Χάρης Παμπούκης δεν αποκλείεται να ηγηθεί της ελληνικής διπλωματίας.


To νέο στοίχημα 
Πριν από το τελευταίο τρομοκρατικό χτύπημα πολλοί έβλεπαν τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη σε αναπτυξιακό υπουργείο. Τώρα το μόνο που θέλει είναι να ακυρώσει τα σχέδια των τρομοκρατών.


Ασφαλιστικό

Οι «πράσινες» επιφυλάξεις

Από τη «βάσανο» των «πράσινων» βουλευτών και του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ περνά τις επόμενες μέρες το Ασφαλιστικό και οι εργασιακές σχέσεις. Αρκετοί βουλευτές εξακολουθούν να απορρίπτουν τις αλλαγές, στη λογική διάσωσης κεκτημένων έστω και στο... παρά πέντε.
Η κυβέρνηση και η τακτική του αρμόδιου υπουργού Ανδρέα Λοβέρδου, είναι σαφείς. Λεπτομερής κουβέντα και απανωτές συνεδριάσεις για να πειστούν βουλευτές και στελέχη για την αναγκαιότητα των αποφάσεων. Ο Ανδρέας Λοβέρδος ζήτησε μάλιστα από τον πρωθυπουργό να συνεδριάσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ με θέμα το Ασφαλιστικό - ωστόσο δεν έχει ληφθεί ακόμη σχετική απόφαση (αν και ακούστηκε ότι κάποιοι προτείνουν τη συγκέντρωση υπογραφών...).
Φαίνεται ότι στο Μέγαρο Μαξίμου προκρίνουν τη «λύση» συνεδριάσεων των αρμόδιων τομέων, χωρίς «κάμερες» προς το παρόν, ώστε εν συνεχεία να κριθεί αν μπορεί να πραγματοποιηθεί συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας υπό τον Γ. Παπανδρέου. «Το κλίμα είναι εκρηκτικό στις εκλογικές μας περιφέρειες και οι πολίτες μας ζητούν να προστατέψουμε το εισόδημά τους», ομολογεί βουλευτής της ηπειρωτικής Ελλάδας, αραδιάζοντας περιπτώσεις πολιτών που κατακλύζουν το γραφείο του.
Η συνεδρίαση του διευρυμένου κοινοβουλευτικού τομέα θα γίνει αύριο στις 2 το μεσημέρι στη Βουλή. Χρήστος Παπουτσής και Ρεγγίνα Βάρτζελη φρόντισαν να γίνει μάλιστα η συνεδρίαση στην αίθουσα της Γερουσίας, ώστε να έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν, όσο το δυνατόν περισσότεροι βουλευτές για να καταθέσουν τις προτάσεις τους και να επισημάνουν τυχόν «παγίδες» στο σχέδιο νόμου (αν και το μνημόνιο έχει σαφείς αναφορές...)
Ο κ. Λοβέρδος έχει προγραμματίσει συνάντηση στην Ιπποκράτους και με τους 13 γραμματείς των τομέων του κόμματος.
ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΣΗΜΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ

Γιώργος Φλωρίδης
Ο ευρύτερος ανασχηματισμός σημαίνει αποχωρήσεις ή και καρατομήσεις νυν υπουργών και υφυπουργών, αλλά και την είσοδο στην κυβέρνηση έμπειρων βουλευτών όπως ο Γ. Φλωρίδης


Ελενα Παναρίτη
Είναι υποψήφια να αξιοποιηθεί ίσως και ως υπουργός. Ως πιθανό μέλος του νέου Υπουργικού φέρεται ο Ηλίας Μόσιαλος, ενώ θα αξιοποιηθούν βουλευτές από την Περιφέρεια.

ΑΛΛΑΓΕΣ ΜΕ ΑΡΩΜΑ ΑΥΤΟ-ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

Φώφη Γεννηματά
Ισως διεκδικήσει τον Δήμο Αθηναίων, όπως και ο Σταύρος Αρναουτάκης την Περιφέρεια Κρήτης. Οπότε ο δρόμος για ανασχηματισμό ανοίγει εκ των πραγμάτων.


Γιάννης Ραγκούσης
Αν και έχει επιφορτιστεί με βασικές θεσμικές αλλαγές, ενδέχεται να αναλάβει κυβερνητικός εκπρόσωπος εάν ο Γ. Πεταλωτής διεκδικήσει την Περιφέρεια Αν. Μακε- δονίας-Θράκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου