Σάββατο 12 Ιουνίου 2010

ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΛΟΒΕΡΔΟ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ, ΤΑ ΒΑΖΟΥΝ ΤΩΡΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΣΕΛΗ ΓΙΑ ΤΑ ΔΑΝΕΙΑ ΤΟΥ ΤΕΜΠΜΕ

Βουλευτές ΠΑΣΟΚ σε ρόλο αντιπολίτευσης

Η κυβέρνηση μπορεί να έχει αριθμητική κοινοβουλευτική ασφάλεια, σε αντίθεση με την κυβέρνηση του Κ. Καραμανλή που στηριζόταν σε έναν ή δύο βουλευτές, όμως αυτό το γεγονός φαίνεται ότι έχει απελευθερώσει τους βουλευτές της, που της ασκούν ασφυκτικό κοινοβουλευτικό έλεγχο.
Πριν από μία εβδομάδα 14 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ είχαν επί της ουσίας εγκαλέσει τον υπουργό Εργασίας Α. Λοβέρδο ότι με το Ασφαλιστικό ευνοεί την ιδιωτική ασφάλιση και κατεδαφίζει τη δημόσια. Είναι χαρακτηριστικό ότι προχθές ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο όταν ψηφιστεί το Ασφαλιστικό η κυβέρνηση να θέσει θέμα κομματικής πειθαρχίας για τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.
Οι περισσότεροι από εκείνους τους 14 χθες ξαναχτύπησαν και με νέα ερώτησή τους αυτή τη φορά προς την υπουργό Οικονομίας Λούκα Κατσέλη ζητούν να μάθουν γιατί καθυστερούν για δύο μήνες τα δάνεια του Ταμείου Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων (ΤΕΜΠΜΕ) και αν η κυβέρνηση προτίθεται να παρέμβει στις τράπεζες προκειμένου να μη σαμποτάρουν αυτά τα προγράμματα. Οι βουλευτές τονίζουν ότι η καθυστέρηση στην υλοποίηση των μέτρων αυτών δημιουργεί σύγχυση και βλάπτει τις επιχειρήσεις, που κινούνται σε λανθασμένα επιχειρηματικά πλάνα διακυβεύοντας το μέλλον τους.
Ο έλεγχος που δέχεται η κυβέρνηση από τους ίδιους τους κυβερνητικούς βουλευτές επί της ουσίας ξεπερνάει ακόμα και αυτόν της αντιπολίτευσης, μας έλεγαν χθες κοινοβουλευτικά στελέχη, υποστηρίζοντας ότι το φαινόμενο αυτό είναι θετικό και θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα, καθώς δείχνει ότι οι βουλευτές αρχίζουν να υποστηρίζουν και να προβάλλουν τις διαφωνίες τους και τις ενστάσεις τους στην κυβερνητική πολτική.
Αγριες διαθέσεις
Τις άγριες διαθέσεις τους οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ τις έδειξαν από τις πρώτες εβδομάδες, ενώ μόνο τον τελευταίο μήνα:
- Τρεις βουλευτές δεν ψήφισαν το μνημόνιο κυβέρνησης - τρόικας. Βρέθηκαν εκτός Κ.Ο., ωστόσο υποστήριξαν τις θέσεις τους μέχρι το τέλος.
- Προ μηνός εννέα βουλευτές με ερώτησή τους προς τον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, με επικεφαλής τη Βάσω Παπανδρέου, επί της ουσίας τον εγκαλούσαν ότι δεν έχει δώσει εξηγήσεις ακόμα για το γεγονός, όπως υποστήριζαν, ότι ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γ. Προβόπουλος είχε επιμηκύνει από τον Οκτώβριο σε δέκα από τρεις τις ημέρες διακανονισμού στην αγορά των ομολόγων με συνέπεια να οργιάσουν οι κερδοσκόποι.
- Πληροφορίες λένε ότι σε λίγες ημέρες ομάδα βουλευτών με νέα ερώτησή τους θα ζητούν να μάθουν για τα δημοσιονομικά και τις δαπάνες των νοσοκομείων.
Οσον αφορά τη χθεσινή ερώτηση, οι 9 βουλευτές (Κατρίνης, Κουκουλόπουλος, Κωνσταντινόπουλος, Γιαννακά, Τσουρή, Τιμοσίδης, Γκεγκέρογλου, Αμοιρίδης, Μαργέλης) υποστηρίζουν ότι υπάρχει δίμηνη καθυστέρηση, τόσο του προγράμματος εγγυημένων δανείων του ΤΕΜΠΜΕ για την κάλυψη χρεών προς το Δημόσιο και στα ασφαλιστικά ταμεία όσο και του προγράμματος για κάλυψη χρεών σε προμηθευτές. Οι βουλευτές υποστηρίζουν ότι, παρά τις διαβεβαιώσεις περί ετοιμότητας του προγράμματος, σήμερα οι πιο πολλές τράπεζες είτε δεν γνωρίζουν είτε δεν θεωρούν το πρόγραμμα επιχειρηματικά ελκυστικό και δεν δέχονται αιτήσεις. *

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου