Κυριακή 4 Ιουλίου 2010

Με τεστ αίματος η διάγνωση του σύνδρομου Ντάουν κατά την εγκυμοσύνη

Ολλανδοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η διάγνωση του σύνδρομου Ντάουν στη διάρκεια της εγκυμοσύνης θα μπορεί πολύ σύντομα να γίνεται με ένα τεστ αίματος. Μέχρι στιγμής η διάγνωση γίνεται με αμνιοκέντηση, μια διαδικασία που έχει τον κίνδυνο αποβολής του εμβρύου.
Οι ερευνητές με επικεφαλής την κλινική γενετίστρια Σουζάνα Φριντς του πανεπιστημιακού νοσοκομείου του Μάαστριχτ, μίλησαν στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρίας Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας στη Ρώμη. Σύμφωνα με το BBC ανέφεραν ότι έχουν σχεδόν ολοκληρώσει την ανάπτυξη μιας νέας μεθόδου ανάλυσης του αίματος της εγκύου για τον εντοπισμό τυχόν χρωμοσωμικών ανωμαλιών του εμβρύου.
Η τεχνική που χρησιμοποιούν είναι παρόμοια με εκείνη που χρησιμοποιείται για την ανίχνευση προβλημάτων στο DNA του εμβρύου με βάση δείγματα που λαμβάνονται από το αμνιακό υγρό της μήτρας της εγκύου. Το πλεονέκτημα της νέας τεχνικής είναι ότι δεν είναι καθόλου επεμβατική, είναι ταχεία και δεν εμπεριέχει κανένα κίνδυνο για το έμβρυο, ενώ μπορεί να γίνει από τις 6-8 εβδομάδες εγκυμοσύνης.
Προς το παρόν, το τεστ αίματος έχει αξιοπιστία περίπου 80%, αλλά οι ερευνητές εργάζονται για να το βελτιώσουν. Εφόσον ολοκληρωθούν οι έλεγχοι της νέας μεθόδου επιτυχώς, το τεστ θα είναι διαθέσιμο σε λίγα χρόνια, με κόστος γύρω στα 30 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου