Τα σκουπίδια εξακολουθούν να βασιλεύουν στις γειτονιές της Θεσσαλονίκης, όπου οι κάδοι μοιάζουν μόνιμα ξεχειλισμένοι από κάθε είδους απορρίμματα. Αιτία είναι ο μικρός ακόμη αριθμός των απορριμματοφόρων που δρομολογούνται από την Υπηρεσία Καθαριότητας. Η κατάσταση σήμερα δε θυμίζει τις εικόνες του προηγούμενου διαστήματος, όταν καθημερινά κυκλοφορούσε μονοψήφιος αριθμός απορριμματοφόρων, όμως ακόμη απέχει από το να χαρακτηριστεί ικανοποιητική.
Πολίτες διαμαρτύρονται, ειδικά στις περιοχές εκτός πρώτου δημοτικού διαμερίσματος, ότι στη διάρκεια της ημέρας συσσωρεύονται μεγάλες ποσότητες σκουπιδιών στους δρόμους και παρά τις συνεχείς εκκλήσεις τους ο δήμος δεν ανταποκρίνεται. «Κάνουμε ό,τι μπορούμε, αλλά δεν αρκούν τα οχήματα που είναι σε λειτουργία, έχουμε παλιά απορριμματοφόρα και μέχρι πρότινος δεν έβγαιναν καν οι βάρδιες», τόνιζαν εργαζόμενοι στην καθαριότητα.
Ο δήμος Θεσσαλονίκης διαθέτει στόλο περίπου 80 απορριμματοφόρων. Σε κυκλοφορία είναι συνήθως 65, αριθμός που είναι ικανός να εξυπηρετήσει τις ανάγκες αποκομιδής. Κι όμως τις προηγούμενες εβδομάδες τα απορριμματοφόρα που κυκλοφορούσαν ήταν μόλις οχτώ ή 14, καθώς υπήρξε σοβαρότατο πρόβλημα και με τα ανταλλακτικά, που δεν μπορούσε να προμηθευτεί η αντιδημαρχία Καθαριότητας, με αποτέλεσμα τα οχήματα να παροπλιστούν.
Το πρόβλημα ανέκυψε όταν ο διεθνής διαγωνισμός που προκηρύχθηκε από το δήμο για την προμήθεια των αναγκαίων ανταλλακτικών ύψους 1,17 εκατ. ευρώ κηρύχθηκε άγονος. Αυτό έγινε τον προηγούμενο Ιανουάριο και η επαναληπτική διαδικασία προσδιορίστηκε για τις 17 του επόμενου μήνα. Στο μεσοδιάστημα ο δήμος προσπάθησε να αναθέσει απευθείας την προμήθεια μέρους των ανταλλακτικών ύψους 200.000 ευρώ. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας απέρριψε τη σχετική απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, που έτσι κι αλλιώς αφορούσε μεγάλο ποσό για τη διαδικασία της απευθείας ανάθεσης και ακολούθησε προσφυγή του δήμου στην αρμόδια επιτροπή, ώστε να κατορθώσει να προμηθευτεί κάποια ανταλλακτικά, δεδομένου ότι το ένα μετά το άλλο τα απορριμματοφόρα «αχρηστεύονταν».
Η αποκομιδή των απορριμμάτων, σε ένα δήμο που παράγει περίπου 650 τόνους σκουπιδιών ημερησίως, δεν ήταν και δεν είναι η δέουσα. Σήμερα, σύμφωνα με τους συνδικαλιστές του δήμου, κυκλοφορούν 37 οχήματα, όταν ο ελάχιστος αριθμός για ένα μίνιμουμ επίπεδο καθαριότητας είναι 50 και πάνω. Οι αρμόδιοι υπολογίζουν πως από την επόμενη εβδομάδα τα πράγματα θα βελτιωθούν, καθώς το πρόβλημα των ανταλλακτικών... τακτοποιείται.
Ωστόσο, σε χτεσινή ανακοίνωσή της η συνδικαλιστική παράταξη «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία» επισημαίνει πως «για να απαξιώσουν την Υπηρεσία Καθαριότητας, αφού σκοπό έχουν την ιδιωτικοποίησή της, και να «κάνουν οικονομία» δεν προμηθεύονται ανταλλακτικά για τα σαραβαλιασμένα απορριμματοφόρα, με αποτέλεσμα ο μισός και παραπάνω στόλος των οχημάτων να είναι παροπλισμένος και οι εργαζόμενοι να αντιμετωπίζουν προβλήματα και κινδύνους κατά την εκτέλεση της εργασίας τους».
Οι εργαζόμενοι
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του δήμου, Τάσος Κυριακίδης, υπογράμμισε στον «Α» ότι «περίπου 31 απορριμματοφόρα είναι πλέον σε λειτουργία, αφού μερικώς επιλύθηκε το πρόβλημα με τα ανταλλακτικά, ενώ δρομολογούνται και έξι ανοιχτά οχήματα για τα ογκώδη και την ανακύκλωση. Είμαστε σαφώς βελτιωμένοι σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα και μειώθηκε και η πίεση. Ομως για να είμαστε σε κανονικό ρυθμό αποκομιδής πρέπει να κυκλοφορούν σε ημερήσια βάση τουλάχιστον 50 οχήματα, για να γίνονται και απρόσκοπτα οι βάρδιες και να μην υπάρχουν καθυστερήσεις. Ο κόσμος που διαμαρτύρεται αισθάνεται έντονα τα προβλήματα στην αποκομιδή, επειδή είναι ζέστη και είναι πιο έντονο το πρόβλημα. Τρεις μήνες ταλαιπωρήθηκε ο δήμος με το θέμα των ανταλλακτικών. Οι γειτονιές αντιμετώπισαν έντονο πρόβλημα, αλλά σε μια εβδομάδα πιστεύω πως θα έχουμε επιτύχει πλήρη ομαλοποίηση».
Ευτυχώς, πάντως, που μεγάλο μέρος του κόσμου άρχισε να απουσιάζει με άδειες, οπότε και ο όγκος των απορριμμάτων μειώνεται διαρκώς. Το μέλος του Συλλόγου Εργαζομένων, Σάββας Τσακμακίδης, τόνισε ότι «οι βάρδιες άρχισαν πλέον να βγαίνουν κανονικά. Η ζέστη επιδεινώνει το πρόβλημα, αλλά η κατάσταση είναι καλύτερη τις τελευταίες μέρες. Παραμένει το πρόβλημα της παλαιότητας του στόλου και το Σεπτέμβριο - Οκτώβριο θα έχουμε πάλι προβλήματα. Πρέπει να γίνει ανανέωση του στόλου των απορριμματοφόρων».
Εργαζόμενοι διαμαρτυρήθηκαν για «ασταθή και εξαντλητικά ωράρια», ενώ επισήμαναν πως αναγκάζονται κάποιες φορές ακόμη και να μαζεύουν τα σκουπίδια με τα χέρια. Η αντιδημαρχία Καθαριότητας για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα συνεχίζει να βγάζει δρομολόγια σε όλη τη διάρκεια του εικοσιτετραώρου.