Παρασκευή 2 Ιουλίου 2010

Kαρφιά για Siemens

«Βόμβες» κατά των Γ. Αλογοσκούφη και Γ. Κουρή έριξε μάρτυρας για την υπόθεση Siemens

«Βόμβες» κατά του πρώην «τσάρου» της Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφη, αλλά και του στενού του συνεργάτη και τότε γ.γ. του υπουργείου Γ. Κουρή, εξαπέλυσε στην κατάθεσή του στην ανακρίτρια που διερευνά το σκάνδαλο της Siemens Μ. Νικολακέα, ο Φώτης Κίντος, συνεταίρος της συζύγου του Γ. Παναγιωτόπουλου, πρώην γενικού διευθυντή του παραρτήματος στην Ελλάδα της γαλλικής τράπεζας Societe General.



Ενώ στην πρόσφατη κατάθεσή του στην Εξεταστική Επιτροπή, ο κ. Παναγιωτόπουλος είχε υποστηρίξει ότι γνώριζε τον Πρ. Μαυρίδη -εκ των βασικών διαχειριστών των χρημάτων από τα «μαύρα» ταμεία της Siemens που είχαν προορισμό τη χώρα μας- γιατί ήταν από τους καλούς πελάτες της τράπεζας και στον οποίο σύστησε τον Ελβετό τραπεζίτη της Dresner Bank Ζαν Κλοντ Οσβαλντ, δήλωσε άγνοια για σχέσεις των συγκεκριμένων προσώπων με τα «μαύρα» ταμεία και τις «διαδρομές» χρημάτων προς υπηρεσιακούς υπαλλήλους και πολιτικά πρόσωπα.
Kαρφιά για Siemens
Ωστόσο, η κατάθεση Κίντου έρχεται να αποκαλύψει στενές σχέσεις του Παναγιωτόπουλου με «γαλάζια» υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, συχνές τηλεφωνικές επικοινωνίες του με τον Γ. Κουρή, αλλά και βαθιά γνώση του για τις δωροδοκίες από τη Siemens.
Συγκεκριμένα, απαντώντας στην ανακρίτρια υποστήριξε ότι «ο Παναγιωτόπουλος μου ανέφερε κατά περιόδους διάφορα ονόματα και πολιτικών και στελεχών διαφόρων μεγάλων κρατικών εταιρειών και ΔΕΚΟ, αλλά και ιδιωτικών εταιρειών ανταγωνιστικών της Siemens, που αυτά τα πρόσωπα δωροδοκούσε ο Μαυρίδης για να γίνονται οι δουλειές του».
Σε ερώτηση δε της κυρίας Νικολακέα «αν γνωρίζετε ποιο χρονικό διάστημα γινόντουσαν αυτές οι δωροδοκίες», ο κ. Κίντος είπε ότι «μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση ότι έναν χρόνο πριν από την εφαρμογή του νόμου -περί επανεισδοχής κεφαλαίων που ψηφίστηκε το 2004 επί υπουργίας Γ. Αλογοσκούφη- ο Παναγιωτόπουλος μου έλεγε ότι όπου να ‘ναι θα ισχύσει ένας νόμος που θα επιτρέπει να έρχονται κεφάλαια από το εξωτερικό στην Ελλάδα χωρίς να δηλώνεται η προέλευσή τους κι έτσι θα άνοιγαν οι δουλειές τους, εννοώντας τον εαυτό του, τον Οσβαλντ, τη Sosiete General και τον Μαυρίδη».
Σύμφωνα με τον κ. Κίντο, τα συγκεκριμένα πρόσωπα «είχαν κάνει προετοιμασίες για να δημιουργήσουν ένα δίκτυο με τραπεζίτες, εταιρείες και χρηματιστές ώστε να είναι έτοιμοι».
Οταν δε ρωτήθηκε αν ο Γ. Παναγιωτόπουλος είχε κι άλλους πελάτες εκτός από τον Πρ. Μαυρίδη, απάντησε ότι «γνωρίζω ότι είχε κι άλλους πελάτες, απ’ ό,τι είχα προσέξει είχε κοσμικές κυρίες των βορείων προαστίων και γνωστούς επιχειρηματίες ή άλλους παράγοντες, γιατί κάθε φορά που πήγαινα εκεί έβλεπα να εξυπηρετεί και να μιλάει στο τηλέφωνο με γνωστά πρόσωπα.
Ενα από αυτά τα ονόματα που τον άκουγα να μιλάει ήταν κάποιος Κουρής, γ.γ. του υπουργείου Οικονομίας επί Αλογοσκούφη».
ΟΜΟΛΟΓΑ
Πρόεδρος της Εξεταστικής ο Ντ. Ρόβλιας
Με την εκλογή του Ντ. Ρόβλια στη θέση του προέδρου συγκροτήθηκε χθες σε Σώμα η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για την πλήρη διερεύνηση του σκανδάλου των δομημένων ομολόγων, οι εργασίες της οποίας ξεκινούν την προσεχή Τρίτη, ενώ σύμφωνα με απόφαση της Βουλής έχει λάβει προθεσμία για την υποβολή του πορίσματός της μέχρι τις 4 Οκτωβρίου 2010.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνεδρίαση της προσεχούς Τρίτης θα συζητηθούν διαδικαστικά θέματα, ενώ ο πρόεδρος της επιτροπής θα ενημερώσει τα μέλη από ποιες κρατικές και δικαστικές αρχές θα ζητηθούν στοιχεία και δικογραφίες. Ενδεχομένως να καταρτιστεί και ο κατάλογος των πρώτων μαρτύρων.
Η Εξεταστική Επιτροπή είναι 19μελής. Από το ΠΑΣΟΚ μετέχουν εκτός του κ. Ρόβλια, οι βουλευτές Αρια Αγάτσα, Π. Αντωνακόπουλος, Θ. Οικονόμου, Ελενα Παναρίτη, Β. Παπαχρήστος, Χρ. Πρωτόπαπας, Μ. Τιμοσίδης, Ελένη Τσαούση και Χρ. Χάιδος. Από τη ΝΔ, οι Κ. Κόλλιας, Ν. Νικολόπουλος, Ν. Παναγιωτόπουλος, Πρ. Παυλόπουλος και Ευγενία Τσουμάνη - Σπέντζα. Από το ΚΚΕ η Βέρα Νικολαΐδου. Από τον ΛΑΟΣ ο Ηλ. Πολατίδης. Από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Β. Μουλόπουλος, ενώ από τους ανεξάρτητους ο Ν. Τσούκαλης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου