Καινούργιο τοπίο διαμορφώνεται στη ΝΔ του Βορρά ύστερα από το 8ο Τακτικό Συνέδριο του κόμματος, με νέους παίκτες, παλιές και καινούργιες ομάδες και νέους πρωταγωνιστές. Η εκλογή της νέας Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος, στην οποία μετέχουν συνολικά περίπου 45 στελέχη που δραστηριοποιούνται κομματικά στο χώρο της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας, ήταν το τελευταίο κομμάτι στο παζλ που έλειπε για να συμπληρωθεί η εικόνα της «νέας ΝΔ».
Αυτή η νέα ΝΔ του Αντώνη Σαμαρά διαφέρει πολύ από τη ΝΔ του Κώστα Καραμανλή, καθώς η ανθρωπογεωγραφία του κόμματος φαίνεται ότι έχει αλλάξει δραματικά μέσα σε μερικούς μόνο μήνες. Η παλιά ισχυρή καραμανλική ομάδα που πρωταγωνιστούσε τα τελευταία χρόνια στη Θεσσαλονίκη υπό τον πρόεδρο της Διοικούσας, Βάκη Φραντζή, έχει διαλυθεί. Την ίδια στιγμή, εκτός κόμματος έχουν τεθεί οι φίλοι της Ντόρας, μερικοί παραμένουν εντός της ΝΔ, αλλά είναι ανενεργοί, ενώ με τη νέα ηγεσία της ΝΔ αναδεικνύονται σιγά σιγά νέα στελέχη.
Ποιοι είναι πλέον οι βασικοί παίκτες: ο πρώτος είναι ο νέος πρόεδρος της Διοικούσας Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Βαρτζόπουλος, που εκλέχτηκε 8ος στη νέα Πολιτική Επιτροπή (ΠΕ) του κόμματος. Γύρω από αυτόν δημιουργείται μια νέα ηγετική ομάδα, στην οποία μετέχουν οι νέοι πρόεδροι των τεσσάρων ΝΟΔΕ Θεσσαλονίκης, που αναδείχτηκαν στις τελευταίες εσωκομματικές εκλογές. Οι σαμαρικοί Μίλτος Τασούλης και Κυριάκος Λαζός, ο ανεξάρτητος Τάσος Εμμανουηλίδης και ο Θόδωρος Μητράκας, που κινείται κοντά στο νέο πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ, Ανδρέα Παπαμιμίκο. Ο τελευταίος θεωρείται ότι είναι ένας από τους νέους ισχυρούς παίκτες της Θεσσαλονίκης: έχει μαζί του την ΟΝΝΕΔ, ενώ κοντά του κινούνται ουκ ολίγοι «γαλάζιοι» που εκλέχτηκαν στη νέα ΠΕ, όπως ο Κοζανίτης Γιώργος Τοπαλίδης, ο Φλωρινιώτης πολιτευτής Σταύρος Παπασωτηρίου και ο Θεσσαλονικιός Σούλης Καζαντζίδης, ενώ διατηρεί πολιτικές σχέσεις με τον πρώην πρόεδρο της ΝΟΔΕ κεντρικού τομέα Θεσσαλονίκης, Μηνά Σαμαντζίδη, που κινείται και ανεξάρτητα.
Μια άλλη μεγάλη και ισχυρή ομάδα είναι οι λεγόμενοι «βιομήχανοι», δηλαδή στελέχη τα οποία φοίτησαν στην παλιά Βιομηχανική Σχολή Θεσσαλονίκης. Σε αυτή συμπεριλαμβάνονται ο Δημήτρης Πανοζάχος, που εκλέχτηκε και στην Εκτελεστική Γραμματεία της ΝΔ, ο νέος γραμματέας Οργανωτικού Βόρειας Ελλάδας, Νίκος Φώτος, καθώς και οι Κώστας Ταγγίρης, Κώστας Μόσχος και Δημήτρης Καραμπέτσος. Ολη αυτή η ομάδα, που έχει εκλεγεί και στη νέα ΠΕ του κόμματος, διατηρεί πολιτικές σχέσεις με τους βουλευτές Θόδωρο Καράογλου και Κώστα Γκιουλέκα, ο οποίος αναμένεται να ενισχυθεί εσωκομματικά από το σενάριο της υποψηφιότητάς του για το δήμο Θεσσαλονίκης.
Ισχυρή, αλλά ολιγομελή, ομάδα αποτελούν οι προσωπικοί φίλοι του Αντώνη Σαμαρά στη Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για στελέχη που συμμετείχαν στο πείραμα της ΠΟΛΑΝ και διατηρούν από τότε προσωπικές σχέσεις με το σημερινό πρόεδρο της ΝΔ. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται ο δικηγόρος Αντώνης Οικονόμου και ο αναπληρωτής γραμματέας Παραγωγικών Τομέων, Στράτος Σιμόπουλος, που βγήκαν στην ΠΕ, καθώς και οι επιχειρηματίες Αντώνης Δούδος και Κώστας Χαΐτογλου, που δε θέλησαν να αποκτήσουν κάποιο κομματικό θώκο. Πολύ κοντά στον Αντώνη Σαμαρά βρίσκονται, επίσης, οι νεοεκλεγέντες στην ΠΕ του κόμματος Διονύσης Σταμενίτης από την Πέλλα, ο Θεσσαλονικιός πρώην βουλευτής Δημήτρης Σταμάτης και ο Βεροιώτης Κώστας Ζιώγας, που είναι κουμπάρος του προέδρου της ΝΔ. Δορυφορικά σε αυτήν την κατηγορία κινείται και ο Θόδωρος Καμπούρης, κουμπάρος του κ. Σταμενίτη.
Μια μεγάλη ομάδα αποτελούν οι λεγόμενοι «σαμαρικοί» και «νεοσαμαρικοί». Στους πρώτους περιλαμβάνονται οι Ακης Γεροντόπουλος και Αλκης Νουσυκύρου, που είχαν συμμετάσχει και στην ΠΟΛΑΝ, στους δεύτερους οι Γιώργος Καραγιάννης (κινείται κοντά στον Αρη Σπηλιωτόπουλο), Κώστας Καζαντζίδης (αντιδήμαρχος Θεσσαλονίκης) και Σάκης Κουλουτμπάνης. Δορυφορικά σε αυτές τις ομάδες των υποστηρικτών του Αντώνη Σαμαρά κινούνται και οι λεγόμενοι «του Οργανωτικού», που είναι στελέχη όπως οι Αγγελος Χατζηδημητρίου και Νίκος Αντωνιάδης, οι οποίοι μετέχουν στο νέο γραφείο Οργανωτικού Βόρειας Ελλάδας.
Ως καραμανλικοί θεωρούνται οι Ανδρέας Λεούδης και Βασίλης Κανάκας, αλλά και ο Γιώργος Ορφανός, ο οποίος πάντως εδώ και καιρό κινείται πιο ανεξάρτητα. Στην κατηγορία των «ανεξάρτητων - μεμονωμένων», πλην του κ. Ορφανού και του κ. Σαμαντζίδη, μπορούν να συμπεριληφθούν ακόμη τα μέλη της ΠΕ, Νίκος Λιακόπουλος, Σπύρος Μάμαλης και Γιάννης Πάιδας.
Από τις 13 γυναίκες που εκλέχτηκαν στην Πολιτική Επιτροπή, θα πρέπει να αναφερθούν οι Μάγδα Καρακόλη και Βίκυ Ευταξά, οι νεαρές παλιές ΟΝΝΕΔίτισσες Δήμητρα Κοασίδου, Αννα Ευθυμίου και Μαρία Αντωνίου (εκλέχτηκε τρίτη στην κατηγορία γυναικών περιφέρειας), οι παλιές καραβάνες Ανθή Πορφυριάδου και Αθηνά Αηδονά, καθώς και η δήμαρχος Σουφλίου, Αθανασία Κακκαλή, που εκλέχτηκε και στην Εκτελεστική Γραμματεία του κόμματος.
Διακριτή ομάδα -χωρίς πάντως να έχουν πολιτικούς δεσμούς μεταξύ τους- αποτελούν οι βουλευτές Σταύρος Καλαφάτης, Γιάννης Ιωαννίδης, Ελενα Ράπτη και Σάββας Αναστασιάδης, που θεωρείται άνθρωπος που έχει καλή επικοινωνία με το νομάρχη Θεσσαλονίκης, Παναγιώτη Ψωμιάδη, ο οποίος παραμένει ένας ισχυρός πόλος στην τοπική ΝΔ. Μάλιστα, η υποψηφιότητά του για τη θέση του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά και η συμμετοχή πολλών παλαιών και έμπειρων κομματικών στελεχών στο προεκλογικό του επιτελείο, όπως οι Γιάννης Τουσιάκης, Λουκάς Ανανίκας και Γιάννης Τσάρας, δείχνει να διευρύνει την κομματική του επιρροή. Από το χώρο της αυτοδιοίκησης ανεβασμένες είναι οι μετοχές του Λάζαρου Κυρίζογλου, που έχει τακτική επικοινωνία με τον Αντώνη Σαμαρά, ενώ ενδιαφέρον εδώ θα έχει στο άμεσο μέλλον η πορεία της μετοχής του Βασίλη Παπαγεωργόπουλου και της ομάδας του στο χρηματιστήριο της ΝΔ.